Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti Đorđe - Đurđic, esnafska slava obućara i krojača

Bookmark and Share

Đurđic 16.11.2020. Južna Srbija Info

Posle podne i uveče na severozapadu Srbije naoblačenje s kišom, koje će se u toku noći širiti ka centralnim predelima. Vetar slab i umeren, južni i jugoistočni, posle podne i uveče u Vojvodini i zapadnoj Srbiji u skretanju na severozapadni. Najniža temperatura od -1 do 7 stepeni, a najviša od 13 do 19 stepeni, samo će u Timočkoj Krajini biti hladnije sa maksimalnom temperaturom do 10 stepeni.

Sveti Đorđe - Đurđic, esnafska slava obućara i krojača

Praznik Đurđic hrišćanska crkva obeležava u spomen prenosa moštiju svetog Đorđa iz Nikomidije u Lidu Palestinsku, što je bilo ispunjenje njegove poslednje želje. 

U vreme cara Konstantina (306—337), hrišćani su sazidali hram svetom Đorđu u Lidi Palestinskoj. Prilikom osvećenja tog hrama, prenete su i u njemu sahranjene mošti svetog Đorđa. Taj hram je više puta bio rušen i obnavljan. Po crkvenom učenju, na ovaj dan je i obnovljen hram Svetog velikomučenika Georgija u Lidi. 

Praznik Svetog Đorđa
Sveti Đorđe se na ikonama najčešće predstavlja na konju, u vojvodskom odelu, kako ubija aždaju. Na ikonama za praznik Đurđic, se predstavlja kao „pešak": bez konja, u stojećem stavu i sa kopljem ili mačem u ruci.

Komentara: 0


#   SPC   Đurđic   hrišćanstvo   Srpska slava   Sveti Đorđe
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima