Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Sveti Stefan - Vetroviti

rssBookmark and Share

Aleksinac 15.08.2020. Južna Srbija Info

Stevan Vetroviti je hrišćanski i narodni praznik koji se slavi 2. avgusta po julijanskom kalendaru, odnosno 15. avgusta po gregorijanskom kalendaru. Posvećen je Svetom Stefanu. Slavu Svetog Stefana slavi manastir Lipovac, kod Aleksinca.

Sveti Stefan - Vetroviti

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga on i naziva arhiđakon Stefan - prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan. U kamenovanju je učestvovao i njegov rođak Savle, koji je kasnije poznat kao apostol Pavle.

Kult ovog sveca je vrlo razvijen i podignuto je mnogo njemu posvećenih hramova. Samo u Srbiji ima više od četrdeset crkava i manastira.

U pomen arhiđakona Stefana, crkva daje četiri puta godišnje pomen, a 15. avgusta se svetkuje i kao Stevan Vetroviti

Kako kaže biblijsko svedočanstvo, Sveti arhiđakon Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima i sva njegova dobra dela pominju se u Svetom pismu Novog zaveta. U toj prvoj godini po stradanju i Vaznesenju Hristovom, Sveti Stefan je snagom svoje vere, svojih reči i dela podsećao na reči zakona i proroka Starog zaveta i dokazivao Jevrejima, svojim sunarodnicima, da su oni zaista ubili Mesiju, očekivanog toliko vekova.

Manastir Lipovac


#   Aleksinac   SPC   hrišćanstvo   Manastir Lipovac   Sveti Stefan Vetroviti
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima