Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tropska vrelina u Srbiji !

Bookmark and Share

25.08.2011. SR

Najtopliji gradovi u Srbiji danas će biti Beograd i Niš sa maksimalnim dnevnim temperaturama do 39 stepeni, saopštio je danas Hidrometeorološki zavod.

Tropska vrelina u Srbiji !

Najveći indeks UV zračenja u Srbiji, čija je vrednost osam na skali od 11, prema podacima Hidrometeorološkog zavoda, danas je na Kopaoniku i Zlatiboru. Visok indeks UV zračenja, čija je vrednost oko osam, biće i u Vranju, Sjenici, Prištini, Leskovcu i drugim gradovima.

Kako je saopšteno, u Novom Sadu će temperatura biti manja za jedan stepen, a nešto niža temperatura, 32 stepena, biće zabaležena na Zlatiboru.

Kako bi se vrućine lakše podnele, potrebno je nositi odeću od prirodnih materijala, svetlih nijansi, a šetnja se preporučuje u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima.

Direktor Uprave za zdravlje i bezbednost na radu Vera Božić Trefalt preporučila je da se danas zbog visokih temperatura i vrućina radni proces organizuje tako da se, ukoliko je to moguće, ne radi od 11 do 16 sati.

Božić Trefalt je upozorila na izloženost visokim temperaturama radnika na otvorenom prostoru - na gradilištima i onih koji obavljaju poljoprivredne radove.

Božić Trefalt je, gostujući u Jutanjem programu RTS-a, preporučila da se, ukoliko se u tom periodu od 11 do 16 sati ipak bude radilo, preduzmu sve neophodne mere i da zaposleni nose sredstva i opremu lične zaštite.

Vlada Srbije je 2007. donela preporuku poslodavcima da se, ukoliko proces rada to dozvoljava, ne radi u periodu od 11 do 16 časova kada su ekstremno visoke temperature iznad 36 stepeni, podsetila je Božić Trefalt.


#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima