Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U 84. godini preminula Medlin Olbrajt - jedan od ključnih zagovornika NATO intervencije na SRJ

Bookmark and Share

23.03.2022. Rojeters, RTS, Južna Srbija Info

Bivša državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt preminula je u 84. godini, saopštila je njena porodica. Smatra se da je bila jedan od ključnih zagovornika NATO intervencije. Otac Jozef bio je češki diplomata (ataše za saradnju s medijima) u Češkoj ambasadi u Beogradu sve do Drugog svetskog rata kada je porodica otišla u London. 

RTS Screenshot
RTS Screenshot

Medlin Olbrajt je bila 64. američki državni sekretar, a ujedno i prva žena na toj funkciji. Na predlog predsednika SAD Bila Klintona, pošto je Senat odobrio njeno imenovanje, stupila je na dužnost 23. januara 1997. godine.

Tokom njenog mandata bombardovana je SR Jugoslavija 1999. godine, a smatra se da je bila jedan od ključnih zagovornika NATO intervencije.

Značajno je pojačala uticaj američke politike u Bosni i Hercegovini i na Bliskom istoku.

Olbrajtova je poslednjih godina bila predsedavajuća u Nacionalnom demokratskom institutu za međunarodne poslove i predsednica Trumanove fondacije za stipendiranje. Takođe je bila i kopredsednica Komisije za pravno osposobljavanje siromašnih.  

Krajem prošle godine stupila je na novu fukciju kao nova predsednica američkog Odbora za odbrambenu politiku.

Olbrajtova je rođena 15. maja 1937. godine u Pragu, u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Njen otac Jozef bio je češki diplomata (ataše za saradnju s medijima) u Češkoj ambasadi u Beogradu sve do Drugog svetskog rata kada je porodica otišla u London. 

Komentara: 0


#   SAD   NATO bombardovanje   In memoriam   SRJ   Madlen Olbrajt
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima