Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U godini jubileja Mali Saborni hram obeležio Aranđelovdan

rssBookmark and Share

Niš 21.11.2019. Južna Srbija Info

Danas na Sabor Svetog Arhangela Mihaila, praznik u narodu poznat kao Aranđelovdan Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški G. G. Arsenije služio je Svetu arhijerejsku Liturgiju u Maloj Sabornoj crkvi Sabora Svetih Arhangela u Nišu.

U godini jubileja Mali Saborni hram obeležio Aranđelovdan

Nakon rekonstrukcije, Mali Saborni hram je osvećen u nedelju, 10. novembra 2019. godine,

Centralno obeležavanje 200 godina ovog niškog hrama održano je 16. i 17. novembra Avečanom akademijom i Svetom liturgijom uz prisusstvo patrijarha Irineja.

Dolaskom Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog Arsenija, na čelo Eparhije niške avgusta 2017. godine, počela je kompletna restauracija ove velike niske svetinje, a završena je u godini kada niška Eparhija obeležava dva veka Sabornog hrama.

“Pošto je ovo najstariji hram u gradu Nišu, u ovakvom obliku, jer je zidan kao kuća, jutros smo od pet sati imali naše vernike koji su dolazili u svoj hram da upale slavsku sveću, da preseku slavski kolač, tako da je veliki broj od jutros posetio ovaj hram, poklonio se svetiteljima božijim, svetim arhangelima i na taj način prizvali ime njihovo. Mnogi su doneli slavske kolače kao žrtvu svoju u hram da bi izmolili milost od Boga za svoj dom i svoju porodicu jer mi hrišćani verujemo da je porodica centar života, crkva u malome.Kada postoji jaka porodica onda je tu duh sveti koji joj daje snagu da opstane na ovoj vetrometini i u ovom svetu”, kazao je otac Cincarević.

Komentara: 0


#   Niš   Niška eparhija   Aranđelovdan   Branko Cincarević   Vladika Arsenije   Mala Saborna crkva
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima