Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U junu počinje izgradnja novog Kliničkog centra

rssBookmark and Share

Niš 20.03.2013. Izvor: Rts

Kredit Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj od 40 miliona i 200 hiljada evra biće realizovan najpre u Nišu, jer je niški Klinički centar prvi podneo kompletnu dokumentaciju.

U junu počinje izgradnja novog Kliničkog centra
Izgradnja novog Kliničkog centra u Nišu počeće u junu, saopšteno je iz uprave te ustanove. Kredit Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj od 40 miliona i 200 hiljada evra biće realizovan najpre u Nišu, jer je niški Klinički centar prvi podneo kompletnu dokumentaciju. Trebalo bi da radovi budu završeni do kraja 2015. godine.

Više od 3.000 zaposlenih i oko 2,5 miliona stanovnika juga Srbije upućeno je na Klinički centar u Nišu. U zgradi u kojoj je smešteno nekoliko klinika, sagrađenoj još 1939. godine, uvek je gužva, pa je nedostatak prostora ono što i pacijenti primećuju.

Izgradnjom novog Kliničkog centra ova ustanova dobiće 513 kreveta za akutne bolesnike, 80 jedinica intenzivne nege, šest za transplantaciju i deset za hirurško praćenje, dve operacione sale za hitne slučajeve i 15 hirurških.

"Prateći sadržaji i druga odeljenja koja mi očekujemo pored ovih 15 operacionih sala i povećanje broja postelja, sigurno će biti jedan božiji dar za ovaj grad i za čitav ovaj region", kaže Goran Stanojević, pomoćnik direktora KC Niš za hiruršku delatnost.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović kaže da je bilo potrebno više od šest meseci da se pripremi zahtevna dokumentacija.

"Mi smo uspeli da kompletnu dokumentaciju pripremimo na vreme, da budemo, hajde da kažem neskromno, prvi među jednakima u odnosu na druge kliničke centre, da prvi izađemo pred Ministarstvo zdravlja i Vladu Republike Srbije i tako smo prvi ušli u taj set za dobijanje kredita", kaže Radovanović.

Postojeća zgrada u kojoj je sada samo deo onkologije više od 30 godina čeka na završetak. Neophodna je rekonstrukcija postojećih 14.000 kvadrata i izgradnja gotovo još toliko.

Tih 27.000 kvadrata niški Klinički centar dobiće paralenom rekonstrukcijom postojeće zgrade i izgradnjom potpuno nove, tako da će dve zgrade biti povezane.

Ponude za izgradnju niškog Kliničkog centra biće otvorene 7. maja, početak radova planiran je za jun, a kredit će se otplaćivati po njihovom završetku.


#   Niš   Goran Stanojević   Zoran Radovanović   Klinički centar   Ministarstvo zdravlja
@tigerzoki @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima