Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Prokuplju se ubrzano podižu bedemi radi zaštite od poplave

rssBookmark and Share

Prokuplje 12.03.2016.

Opština Prokuplje angažovala je sve raspoložive snage na podizanju zaštitnog bedema na reci Toplici u romskom naselju Mala Guba i u Liparskoj ulici, gde se pored stambenih objekata, štite i proizvodne hale fabrike Leoni.

Foto: Topličke vesti
Foto: Topličke vesti

Prema rečima predsednika Opštine Prokuplje i komandanta Štaba za vanredne situacije Opštine Prokuplje Miroljuba Paunovića ova naselja su bila najugroženija u prolećnim poplavama 2014. godine a podizanjem bedema biće zaštićeno oko 200 domaćinstava.

–  U skladu sa najavom Republičkog hidrometeorološkog zavoda  da se večeras i tokom narednog dana očekuju obilne padavine, Opštinski štab za vanredne situacije Opštine Prokuplje angažovao je ljudstvo i mehanizaciju, kako bi se podigli zaštitni bedemi od poplava. Ukoliko narednih dana dođe do izlivanja Toplice  zaštitićemo pre svega ljudske živote ali i materijalna dobra – rekao je Paunović i dodaje da se naselje Mala Guba brani iako su kuće nelegalno izgrađene i nalaze se uz samu Toplicu u koritu za veliku vodu.

Paunović je naglasio da su danas u akciji  na zaštiti od poplava angažovane mašine ali i  radnici javnih preduzeća i ustanova, kao i ustanova kulture sa područja opštine Prokuplje i pripadnici jedinica za vanredne situacije  Prokuplje. Veliku pomoć pružili su i žitelji naselja koja se štite a  posebno je naglasio da danas  u izgradnji bedema učestvuje i veliki broj volontera.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća  „Hammeum“ su od proglašenja vanredne situacije danonoćno angažovani, realizujući aktivnosti koje pre svega imaju za cilj zaštitu građana i njihove imovine.

Direktor JKP „Hammeum“ ističe da je 152 radnika i celokupna mehanizacija ovog preduzeća  angažovana ovih dana na pripremi džakova sa peskom i podizanju bedema.

– Naši radnici najpre su podigli zaštitu oko Gradskog groblja  od 1100 džakova, zatim smo danas na krizne tačke dostavili još oko 1000 džakova sa peskom i nastavljamo rad na punjenju još džakova – objasnio je direktor Simonović i naveo da je za sada iskorišćeno oko 60 tona peska, ali da ukoliko to bude potrebno stići će i nove količine.

Izvor: Topličke vesti


#   Prokuplje   poplava   odbrana   Miroljub Paunović   Leoni   štab za vanredne situacije
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima