Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Vranju u štrajku 10 škola

rssBookmark and Share

Bujanovac 03.09.2012. Autor: Agencija TANJUG

U 48 osnovnih škola sedam opština Pčinjskog okruga jutros su u klupe sela 2.532 prvaka, što je za 15 odsto manje nego prošle godine, a štrajk su najavili zaposleni u oko 20 škola.

U Vranju u štrajku 10 škola

U osnovne škole je krenulo 24.000 đaka, a u 17 srednjih oko 10.400.

"Najveće smanjenje broja prvaka beležimo u osnovnim školama opštine Bujanovac - 274. Tamo je lane bilo 783, a ove godine samo 519 prvaka", izjavio je Jovica Stevanović prosvetnio savetnik.

Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović je rekao da je ovih 15 odsto prvaka manje ozbiljan problem koji proizvodi nove nedaće i traži odgovore na mnoga pitanja.

"Tih 440 prvaka manje, znači oko 50 odeljenja manje, a to opet znači manje pedesetak prosvetnih radnika. To nije samo problem okruga, to je za državu Srbiju ozbiljan problem", kazao je za Mihajlović.

Prvog radnog dana nove školske godine, samo u Vranju štrajkovaće prosvetni radnici u 10 škola i moguće još toliko u Pčinjskom okrugu, rekao je Tomislav Pešić, koji u Vranju predvodi Uniju sindikata prosvetnih radnika.

"Mi imamo svoje zahteve koji nisu ispunjeni. Zato su danas u štrajku svi prosvetni radnici članovi Unije sindikata. Do kada će štrajk trajati, zavisi od Vlade Srbije", kaže Pešić.

Zdravko Veličković, predsednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u Vranju, međutim, ukazuje da se stiče utisak kao da poneki prosvetni radnici štrajkači, nikada nisu bili učenici.

"Greh je štrajkovati danas, prvoga dana, koji treba da bude praznik za preko 2.500 prvaka i njihovih roditelja. Mislim da smo morali sve da učinimo da ovaj dan deca pamte po dobru", kazao je Veličković.


#   Bujanovac   škole   Jovica Stevanović   Budimir Mihajlović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima