Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Udar na džepove Nišlija: Od 1. januara poskupljuju prevoz, taksi, porez i komunalije

rssBookmark and Share

20.12.2013. Izvor: Blic

Od 1. januara Nišlije će se naći na udaru novih poskupljenja: porez na imovinu biće uvećan u proseku 20 do 30 odsto, cena autobuske karte poskupeće sa 50 na 60 dinara, kao i taksi prevoz koji je do sada vozio po nižem startu. Odvoz smeća će se već u martu naći kao posebna stavka na računu.

Udar na džepove Nišlija: Od 1. januara poskupljuju prevoz, taksi, porez i komunalije

Prvog dana naredne godine nakon stupanja na snagu Zakona o porezima na imovinu, obveznici će biti razvrstani po zonama, šest gradskih i dve seoske.

Najveći udar osetiće građani koji žive u prvoj i drugoj zoni, jer poskupljenje može dostići i do 30 odsto, najavljeno je na Gradskom veću grada Niša.

Kako je objasnio načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović, novim načinom obračuna na imovinu u gradski budžet bi trebalo da se slije dodatnih 50 miliona dinara.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić nova poskupljenja autobuskog prevoza smatra nužnim, i dodaje da se radi o stimulaciji prodaje mesečnih karata čija će cena ostati ista.

- Ovim potezom želimo da povećamo prodaju mesečnih kartica, čija će cena ostati ista. Ukoliko neko ima potrebu da svakodnevno koristi gradski prevoz, ne postoji razlog da ne kupi mesečnu karticu, što je i isplativije. Povećanje cena odnosiće se isključivo na dnevne i polumesečne karte - objasnio je Perišić.

Nakon izmena propisa i kažnjavanja taksista koji voze po nižim cenama, svi prevoznici će biti prinuđeni da izjednače cene. Razlog nižih cena taksisti objašnjavaju činjenicom da građani nemaju novca i da su zbog toga vozili jeftinije.

- U Nišu postoji veliki broj ilegalnih taksista koji remete one koji rade po zakonu i preuzimaju im mušterije zbog nižeg starta. Biće dobro ukoliko se usaglasimo i svi radimo s istim cenama - objašnjavaju u Udruženju taksista.

Minimalna cena koju je Grad propisao je 80 dinara start, prva tarifa 40, druga 45, a treća 60 dinara po pređenom kilometru.

Prema rečima Miodraga Breškovića, načelnika Uprave za komunalne delatnosti, Upravni odbor JKP „Medijane“ trebalo bi da predloži cenu za odvoz smeća koja bi se našla na dnevnom redu Gradskog veća. - Novi način obračuna odvoza smeća po metru kvadratnom trebalo bi da se primenjuje od marta - objasnio je Brešković.


#   prevoz   taksi   porez   komunalije   Miljan Stevanović   poskupljenje   Zoran Perišić   gradski prevoz   mesečne karte   Upravni odbor
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima