Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Upozorenje, značajan porast vodostaja na reci Jablanici i Toplici: Očekuje se 20 do 50 mm kiše po m2

rssBookmark and Share

Leskovac 03.05.2016. Tanjug, Južna Srbija Info

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović istakao je da se danas i sutra očekuju dalje padavine.
Reka Jablanica i Toplica - značajan rast vodostaja.

Foto: Belami arhiva
Foto: Belami arhiva

Zbog padavina i najave još obilnije kiše danas i sutra, u ovom delu Srbije na snazi je žuti meteo-alarm, moguće opasne vremenske prilike, koje nisu neuobičajene za ovo doba godine, međutim zahtevaju oprez, kažu u RMHZ.

  - Na gornjim tokovima Južne Morave (Jablanici, Veternici, Vlasini, Toplici, Nišavi i Pustoj), vodostaji će biti u umerenom i većem porastu od danas do 4. maja sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja granica redovne odbrane od poplava, navodi se u saopštenju Republičkog hidro meteorološkog zavoda.

Najavljene količine padavina bile bi između 20 i 50 milimetara, pre svega u centralnim, istočnim i južnim krajevima, dok bi na istoku lokalno mogle biti i nešto više od prognoziranih, rekao je Mihajlović Tanjugu.

U ostalim delovima zemlje očekuje se da padne između 10 i 30 milimetara, dodao je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, zbog najavljenih velikih padavina, pozvala preduzeća i agencije iz svog resora da preduzmu preventivne mere i budu spremni da reaguju u slučaju poplava.

S obzirom da usled velikih količina padavina mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji, ona je pozvala nadležna javna preduzeća i agencije da preduzmu sve plansko-preventivne mere i budu spremne da reaguju u skladu sa razvojem situacije.

Hidrolog RHMZ-a Dejan Vlatković ističe da u ovom trenutku nema opasnosti, jer su reke u nivou srednjih i niskih vodostaja.

Naglašava da će na području zapadne, jugozapadne, centralne i istočne Srbije biti umerenih i većih porasta vodostaja, sa mogućnošću dostizanja granica redovne odbrane od poplave.

U bujičnim vodotokovima reka na tim područjima, dodaje, moglo bi da dođe do manjih lokalnih izlivanja.

"Dali smo upozorenje pre tri dana i javna preduzeća su preduzela neophodne mere", rekao je Vlatković.

Poboljšanje hidrološke situacije se očekuje od četvrka, dodao je Vlatković.

Komentara: 0


#   Leskovac   javna preduzeća   Zorana Mihajlović   poplava   RHMZ   kiša   Pečenjevce   vodostaj   sednica Vlade   vremenske prilike
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima