Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uskoro otvaranje opservatorije kod Prokuplja

rssBookmark and Share

21.03.2011.

Početkom narednog meseca počeće sa radom nova opservatorija na planini Vidojevici, udaljenoj 25 kilometara od Prokuplja, čiju izgradnju finansira nadležno Ministarstvo nauke i beogradska opservatorija. Vrednost svih radova je oko 400.000 evra.

Uskoro otvaranje opservatorije kod Prokuplja

PROKUPLjE -Direktor opservatorije prof. dr Zoran Knežević, koji je nadležan za radove, kaže da su rokovi za otvaranje više puta odlagani, ali da je sada konačno sve spremno za početak rada. Čeka se još samo lepo vreme kako bi stručnjaci iz Nemačke podesili teleskop, koji je već instaliran na Vidojevici.

- Pored glavnog teleskopa, čije se podešavanje za rad očekuje ovih dana, u opservatoriji postoje već tri kamere koje danonoćno snimaju. Jedna od njih je snimila i meteorit, koji je pre nekoliko meseci preleteo ovaj kraj, o čemu je javnost već bila obaveštena. Druga kamera je okrenuta ka zvezdi severnjači i prati sva dešavanja. Pored toga, instalirali smo i automatsku meteorološku kameru koja takođe prati sve promene tokom 24 časa - ističe Knežević, naglašavajući da je u zgradu u kojoj je predviđeno održavanje seminara i naučnih skupova instaliran internet, tako da su uslovi za rad sada prilično dobri.

Inače, teleskop prečnika 60 centimetara nabavljen je još pre dve godine i on se čuvao u beogradskoj opservatoriji. Direktor Knežević pojašnjava da je problem ovako dugih rokova završetka izgradnje opservatorije nastao najviše zbog izvođača radova.

- Osporili smo kvalitet radova na pokrivanju kupole limom koje je izvodila jedna beogradska firma. Došlo je do zastoja, a Upravni odbor opservatorije je raskinuo ugovor, pa smo morali da tražimo drugog izvođača - dodaje Knežević i objašnjava da je u kupoli još 2008. godine postavljen mehanički deo teleskopa, ali je sve stajalo zbog nekoliko sitnica gotovo više od dve godine.

Teleskop na planini Vidojevici služiće za posmatranje u edukativne svrhe i rad sa studentima. Knežević najavljuje i drugu fazu izgradnje Vidojevice, koja bi trebalo da se realizuje u naredne tri godine. U toj fazi bi se postavio veći teleskop prečnika 1,5 metara čime bi ovo mesto dobilo najveći teleskop na Balkanu, i on bi služio isključivo u naučne svrhe.

Inače, opservatorija na Vidojevici počela je da se gradi na inicijativu Astronomskog društva „Magelanov oblak” iz Prokuplja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke još 2005. godine. Ustanovljeno je da je nebo nad Beogradom zbog izduvnih gasova i smoga već duži period nepodobno za astronomska proučavanja i istaraživanja. Istovremeno su sagledane mogućnosti na Vidojevici, gde je nebo kristalno jasno i kako se tada govorilo „najprozračnije“ u Srbiji. Objekat je prvobitno trebao da bude završen 2007, međutim, zbog nedostatka sredstava rok se prolongirao.

Dom za naučnike

Opservatorija je važna za prokupački kraj i njegov turistički i naučni razvoj. Na Belom Kamenu, koji je četiri kilometara od nje, izgrađen je dom u kojem će se smeštati učenici, naučnici i svi koji žele da posmatraju nebo nad Srbijom. Ovaj odavno opusteli kraj bi oživeo, a Prokuplje bi se upisalo u sve naučne mape sveta.


#     Zoran Knežević   Upravni odbor   Opservatorija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima