Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veliki pomor ribe u Vranju

rssBookmark and Share

21.12.2012. Autor: Rts

Velika količina ribe, uglavnom mlađi uginula je na Aleksandrovačkom jezeru kod Vranja. Stručnjaci smatraju da se to dogodilo zbog niske temperature, leda i nedostatka kiseonika.

Veliki pomor ribe u Vranju
Na Aleksandrovačkom jezeru kod Vranja, uginula je velika količina ribe, uglavnom mlađi.

Stručnjaci smatraju da se to dogodilo zbog niske temperature, leda i nedostatka kiseonika. Tri inspekcije, veterinarska, ekološka i ona za zaštitu životne sredine, analiziraće uzorke pomora ribe.

Uz obalu Aleksandrovačkog jezera je manji pojas nezaleđene vode, ostatak je prekriven ledom. Na obale, sa svih strana jezera, voda je donela uginulu ribu.

Rade Vasilev, iz udruženje "Zelena mreža" Pčinjskog okruga kaže da je po proceni uginula ovogodišnja i prošlogodišnja mlađ, što se izmestila u jezeru i dodaje da je šteta ogromna.

Uginule su i krupnije ribe, belice, amuri, tolstolobik. I somovi, koji inače vole mulj, isplivali su na površinu, do obale, tražili su kiseonik.

O vodama u Vranju, i Aleksandrovačkom jezeru brine asocijacija "Veternica" iz Leskovca. Ove zime led sa jezera nije delimično uklanjan.

"To je njihova greška, trebalo je da oni preduzmu odgovarajuće mere, ali ćemo i mi iz grada da rešavamo problem kako znamo", kaže član Gradskog Veća Žikica Antanasijević.

Uključene su veterinarska, ekološka i inspekcija za zaštitu životne sredine, koje će analizirati uginulu ribu.

Đoka Marković iz "Zelene mreže" kaže da ne zna od čega je katastrofa nastala, i da to treba da ispita veterinarska inspekcija. Prema njegovim rečima, možda je uzrok led, a možda i neka bolest.

Oktobarske analize Zavoda za javno zdravlje pokazale su da u jezerskoj vodi ima bakterija fekalnog porekla i ešerihije koli. Niški veterinarski institut je analizirao uzorke i utvrdio da riba nije zaražena. Jezero je poslednji put poribljavano pre dve godine.



#   veterinarska inspekcija   Žikica Antanasijević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima