Južna Srbija Info

Novica Antić kažnjen od strane Vojnog suda, oduzimanjem čina

rssBookmark and Share

17.01.2018. Danas

Vojni disciplinski sud u Nišu kaznio je Novicu Antića, predsednika Vojnog sindikata, vraćanjem u predhodni čin, kao i novčanom kaznom od 5.000 dinara.

Novica Antić Fonet / Aleksandar Koković
Novica Antić Fonet / Aleksandar Koković

Antić je kažnjen zbog, kako je navedeno, povrede vojne discipline tokom sindikalnih istupanja u javnosti 2016. i 2017. godine.

U prvostepenoj presudi Vojnog suda navedeno je da je Antić kroz ovakva istupanja „povredio načelo političke neutralnosti i izražavao i zastupao politička uverenja u službi“, što Zakon o vojci zabranjuje. Antić i negov advokat Vuk Tufegdžić najavili su podnošenje žalbe na presudu pred Upravnim sudom, kao i pokretanje krivičnog postupka pred redovnim sudom svih učesnika u ovom disciplinskom postupku i „njihovuh naredbodavaca“.

- Sudija nije poštovao zakon u procesnom smislu, odnosno nije dozvolio da se izvede više od deset preloženih dokaza odbrane. Bilo je očigledno da je bio je na strani tužilaca i da nije bio nepristrasan, što je bio osnov za traženje njegovog izuzeća od starne mog branioca, a što nam nije dozvoljeno. Protiv sudije, članova veća i drugih učesnika u postupku, kao i njihovih naredbodavaca, sada ćemo podneti krivičnu prijavu nadležnom tužiocu zbog ometanja i sprečavanja sindikalnog organizovanja i delovanja- rekao je Antić novinarima, uz uverenje da će prvostepena presuda „pasti“.

Antić je na početku glavnog pretresa pred Vojnim disciplinskim sudom, sredinom septembra prošle godine, kazao da ovaj sud nije imao nikakvog osnova da ga pozove jer ga je „Ustavni sud proglasio neustavnim". On je rekao da je neprihvaljivo da mu se disciplinski sudi zbog toga što je istupao kao predsednik Vojnog sindikata, naglašavajući da je sindikat pravno lice koje je nezavisno od svih državnih organa i od svakog poslodavca. Na svim protestima govorio je, kako je rekao, o opštem stanju u Vojsci Srbije, koje je izuzetno loše, jer ju je, između ostalog, u poslednje dve godine napustilo više od 3.000 pripadnika, što je „gubitak koji ona nije imala ni za vreme NATO bombardovanja".

On je dodao da je na suđenje došao u civilu jer i nema uniformu, pošto je poslednju dobio 90-ih godina, a i zbog toga što mu se ne sudi kao starešini već kao predsedniku sindikata. Početak suđenja pratilo je nekoliko desetina pripadnika Policijskog sindikata Srbije, Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženog pokreta slobodnih stanara.

Z. Miladinović, Danas

Komentara: 0


#   sindikat   sud   vojska   Ustavni sud   Novica Antić   Vojni disciplinski sud
@


 


[ Dodaj komentar ]