Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vučić izrazio rezervu o odluci prema kojoj roditelji mogu da ocenjuju nastavnike

Bookmark and Share

23.02.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je svoje rezerve povodom nedavno usvojenog pravilnika o ocenjivanju učenika, posebno ističući delove koji dozvoljavaju roditeljima da ocenjuju nastavnike.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Vučić je naglasio da bi trebalo ponovno razmotriti tu odluku, tvrdeći da roditelji ne bi trebalo da preuzimaju ulogu nastavnika i škola.

U svojoj objavi na Instagramu, predsednik Vučić je istakao da su nastavnici ti koji treba da budu potpuno slobodni u svom radu, dok roditelji treba da pružaju podršku, a ne da se mešaju u ocenjivanje nastavnika. On je apelovao na Ministarstvo prosvete i sve prosvetne institucije da ponovno razmotre odluke o ovom pitanju, izražavajući želju da se stvori bolje razumevanje i poštovanje uloge nastavnika u obrazovanju dece.

Nedavno usvojen pravilnik takođe je obuhvatio mere za prevenciju i sprečavanje nasilja u školama, uključujući formiranje timova za krizne situacije i suspenziju nasilnih učenika. Takođe, istaknuto je da će ocena iz vladanja od drugog razreda osnovne škole uticati na prosek, dok će roditelji imati mogućnost da ocenjuju nastavnike.

Predsednik Vučić je pozvao vladu i prosvetne institucije da ponovno razmotre ove mere, naglašavajući da je od suštinskog značaja osigurati da škole ostanu profesionalne u svom radu, a da nastavnici budu poštovani i podržani u svojim ulogama.

Podsetimo. . .

Minstarstvo prosvete objavilo je nove pravilnike o ocenjivanju učenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja, kao i Pravilnik o društveno-korisnom radu, odnosno humanitarnom radu.

Uvođenje mogućnosti za ocenjivanje nastavnika od strane roditelja takođe može biti važan mehanizam za praćenje i podizanje kvaliteta nastave i odnosa u školi. Ocenjivanje nastavnika od strane roditelja može obezbediti dodatnu objektivnost i uvid u percepciju roditelja o radu nastavnika, što može doprineti unapređenju radne sredine u školi i povećanju odgovornosti nastavnog osoblja.

 

 

 


#   škole   Aleksandar Vučić   učenici   roditelji   Slavica Đukić Dejanović   Ministarstvo prosvete   pravilnik   vršnjačko nasilje   ocena
@avucic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima