Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Zaštitnica građana odbila da govori o uvredama i govoru mržnje prema homoseksualcima

rssBookmark and Share

31.10.2013. Stefan Radović

Niška zaštitnica građana Marina Mitić odbila je danas da govori o uvredama i govoru mržnje prema LGBT populaciji koje je na fejbuku izneo zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković.

Zaštitnica građana odbila da govori o uvredama i govoru mržnje prema homoseksualcima

Mitićeva i dalje odbija da komentariše uvrede i govor mržnje Zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića prema pripadnicima LGBT populacije, ona je danas odbila da kaže čak i to da li će biti sproveden bilo kakav postupak protiv Slavkovića koji je u svom govoru mržnje za homoseksualce kazao da su ''autogenocidna družina'' i ''psiho-fiziološki poremećaj ljudskog bića".

Ovakve izjave pored poverenice za zaštitu ravnopravnosti Nevene Petrušić, najoštrije je osudio i pripadnik LGBT zajednice u Srbiji Stefan Radović (21) iz Kuršumlije koji se javno deklarisao kao homoseksualac, on je uputio pismo Niškoj zaštitnici građana koju je pozvao da reagujete i sprovedete postupak zbog govora mržnje, diskriminacije i povrede ravnopravnosti.

- Izjava Ljubivoja Slavkovića nesumnjivo predstavlja govor mržnje prema LGBT populaciji i stavlja ovu manjinsku populaciju u poziciju građana drugog reda, a posebno zabrinjava to što je Slavković visoko pozicionirani političar koji bi morao da poštuje Ustav i zakone Srbije koji zabranjuju diskriminaciju, što on očigledno ne čini, Navodi Radović u pismu.

Takođe, Radović u pismu kaže da je "dodatak" u izjavi o tome kako zaštitnik građana grada Niša ima prečih posla krajnje licemeran s obzirom da upravo ovakve izjave samo jačaju ionako velike društvene predrasude prema LGBT populaciji i doprinose povećanju nasilja, gde počinioci u većini slučajeva, baš kao i Slavković, prolaze nekažnjeno.

On u pismu ističe da Slavkovića prosto nije briga za živote LGBT osoba u Srbiji već jedino za jeftine političke poene koje na ovaj način zarađuje u homofobičnom društvu kao što je društvo u Srbiji.


#   Stefan Radović   zaštitnik građana
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima