Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Žurka na Amfiju uz "Mamu Almet" i "Braću Holms": legende američkog gospela u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 26.05.2019. Z.S. Južna Srbija Info

Nišlije su imale priliku da prisustvuju, uživaju i igraju uz sjajnu "crnačku" gopsel, bluz i rok američku muziku sinoć, na niškom Amfiteatru pored Nišave. Drugačije, uz mnogo energije i ljubavi, opšti je utisak.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Koncert gospel ansambla "Ingramettes with Sherman Holmes" održan je u sinoć na niškom Amfiteatru na keju.

Nastup je održan u okviru manifestacije “Dani američke kulture”, ambasada SAD, uz podršku Turističke oraganizacije Niš.

Istog dana u sali Oficirskog doma u Nišu, članovi ovog legendarnog sastava održli su interesantnu tribinu na temu “Zelena knjiga"".

Neki od članova gospel ansambla „Ingramettes” bili su svedoci vremena u kojem su važila pravila "Zelene knjige" za afroameričke građane, odnosno klasne razlike, koja se u nekim segmentima prožima do dan danas u SAD. 

 

GOSPEL ANSAMBL „INGRAMETTES”

Izvorne zvuke američke gospel muzike u Niš nam donose legendarni ansambl “Ingramettes” koji više od 50 godina širi svoju muziku i veru u zajednicama širom Amerike. Ime koje je neraskidivo vezano za ovu pevačku grupu jeste Megi Ingram – „Mama”. Rođena je 4. jula 1930. godine na plantaži Malholanda u okrugu Kofi, u Džordžiji. Još kao dete radila je s roditeljima na poljima pamuka i duvana i rano je otkrila svoj veliki dar za muziku. Osnovala je pevačku grupu „Sister Maggie Ingram & the Ingramettes“, koja brzo stiče popularnost i postaje veoma tražena širom Floride. Nakon smrti Mame Megi porodica nastavlja da širi radost, službu i muziku koju je Megi dugi niz godina prenosila i razvijala.

Grupu sada predvodi njena ćerka, velečasna Almeta Ingram-Miler, a u njoj pevaju i njena sestričina Šeril Maronej Jansi i snaja Keri Džekson. Podmlađen sastav s još većim žarom, entuzijazmom i snažnom energijom osvaja srca vernika i publike širom SAD-a i Evrope.

SHERMAN HOLMES
Sherman Holmes je još jedna legenda koja će nastupiti 25.5.2019. u Nišu. Rođen je 1940. u Christchurchu u Virginiji i ceo svoj život proveo je okružen bluesom, R&B, gospelom i country muzikom. Zajedno sa svojim pokojnim bratom Wendellom i njihovom prijatejicom Popsy Dixon, kreirao je zarazni muzički zvuk u bendu The Holmes Brothers. Nakon smrti Wendella i Popsy 2015. godine, Sherman nastavlja svoju muzičku karijeru u The Sherman Holmes Project i u 77 godini izdaje prvi samostalni album The Richmond Sessions u duhu rock & roll i gospel muzike.

TRIBINA “GREEN BOOK”
Ovogodišnji dobitnik oskara, film “Zelena knjiga” otvorio je temu ovog poglavlja američke istorije. Epoha koju dočarava film odnosi se na period s početka 60-tih godina dvadesetog veka, tokom kojeg je rasna segregacija vladala širom južnih država Amerike. Postojali su odvojeni hoteli, restorani, škole, bioskopi, autobuske stanice, pa čak i česme, crkve i groblja. Članovi gospel ansambla „Ingramettes” preneće nam lična iskustva o ovom vremenu.

Komentara: 0


#   Niš   Turistička organizacija Niš   amfiteatar   Ambasada SAD   bluz   Gospel hor   Ingramettes with Sherman Holmes
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima