Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako se na prirodan način rešiti holesterola?

Bookmark and Share

25.12.2018. Nikola Stojanović

Bez holesterola čovekov organizam ne bi mogao da funkcioniše, jer ulazi u sastav ćelijskih membrana i steroidnih ćelija.

Kako se na prirodan način rešiti holesterola?

Holesterol je po hemijskom sastavu sterol, može biti endogenog i egzogenog porekla, što znači da jednu vrstu stvara naš organizam, a drugu vrstu holesterola unosimo ishranom. Holesterol endogenog porekla stvara najviše jetra, ali i nadbubrežna žlezda i creva. 

Holesterol egzogenog porekla unosimo hranom, a on se najviše nalazi u namirnicama životinjskog porekla – meso, mleko, jaja, životinjska mast. 

Hranu bogatu holesterolom i inače treba vrlo umereno konzumirati. Niko ne govori o tome da ne smete jesti jaja za doručak ili piti mleko, ali dnevni unos se mora ograničiti, na primer unos jaja se mora svesti na 2 do 3 jaja dnevno. Hrana mora biti raznovrsna, kako bi se održavao neophodan balans materija u organizmu. A tu upravo nastaje problem - ako unosimo te namirnice više nego što treba možemo povećati količinu holesterola u krvi, što svakako nije dobro, jer telo ne može da potroši višak holesterola. 

Treba biti obazriv i održavati nivo holesterola u krvi u dozvoljenim granicama, jer će povišen holesterol dovesti do ozbiljnijih problema kao što su srčane bolesti ili moždani udar. Zato makar treba obratiti pažnju na ishranu i fizičku aktivnost.

Proveravanje vrednosti holesterola

Svako bi trebalo redovno da provera holesterol. Navodi se da osobe već sa 20 godina treba češće da odlaze na preglede i analize i, između ostalog, proveravaju nivo dobrog i lošeg holesterola u krvi. Mada neki stručnjaci savetuju da i kod dece treba proveravati holesterol ukoliko neko u porodici ima holesterol ili pati od srčanih bolesti, pa čak i ako se radi o starijim članovima porodice. 

Kako se leči holesterol?

Holesterol se može lečiti odgovarajućim lekovima, ali imajte na umu da ništa lekovima nećete postići ukoliko ne budete fizički aktivni i ne povedete računa o svojoj ishrani. Dakle, do određenih promena u načinu života mora doći, ali one nisu drastične, niti strašne, niti nemoguće. No, ljudi su lakomisleni i navika je čudo. Navika nas uvek i sprečava da nešto menjamo u svom životu i da ubacimo nešto novo u svoju rutinu. Ali, ovakve promene mora biti ukoliko želite da se rešite lošeg holesterola. Neka vam nova rutina bude šetnja, kad god poželite ili ste u mogućnosti, iskoristite vreme da hodate. Izbacite nepotrebne namirinice, “grickalice”, batalite sa prženjem hrane i uvrstite više svežeg povrća u svoju ishranu.

Ishrana je osnova zdravlja, ali i uzrok skoro svakog problema. Čak i onda kada vam padne imunitet svi će vam reći da treba promeniti ishranu. U nastavku pogledajte koje su to namirnice koje omogućavaju da se na prirodan način rešite holesterola. 

- Ovas je izrazito uspešan u borbi protiv holesterola. Potrebno je 4 supene kašike staviti u u 2l vode, čekati da provre, a onda procediti i piti kao čaj.

- Sok od paradajza pomešati sa malo iseckanog peršuna i belim lukom, a u sve to dodajte i kašiku maslinovog ulja. 

- Jabuka je takođe vrlo delotvorna u borbi protiv holesterola.

- Kvasac, med i limun -  jednom mesečno treba praviti ovu mešavinu. Pola svežeg kvasca, jedan limun i kašika meda.

- Limun i beli luk - izmiksovati, sjediniti sve, pa prokuvati. Ono što ostane procedite i pijte ujutru, ali u malim količinama, otprilike po dve kašike. 

Komentara: 0


#   zdravlje   moždani udar   beli luk   holesterol
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima