Južna Srbija Info

Kako uz pomoć ORL ordinacije suzbiti destruktivne promene u sluhovnom sistemu 

Bookmark and Share

12.02.2020. Nikola Stojanović

Među najčešćim bolestima današnjice čovek se susreće upravo sa otorinolaringološkim problemima. Nelagodnosti u uhu, grlu ili nosu mogu dovesti do trajnih problema koji remete svakodnevni život.

Kako uz pomoć ORL ordinacije suzbiti destruktivne promene u sluhovnom sistemu 

 Među najčešćim bolestima današnjice čovek se susreće upravo sa otorinolaringološkim problemima. Nelagodnosti u uhu, grlu ili nosu mogu dovesti do trajnih problema koji remete svakodnevni život. Neozbiljnost prema sopstvenom telu i simptomima, pogotovo kada je u pitanju sluh može prouzrokovati potpunu izolaciju ličnosti od socijalnog okruženja. Uz pomoć uha čovek ne samo da čuje već i bolje percepira delatnosti iz spoljašanje sredine, a govor kao osnovni vid komunikacije nije ometen. Kada postoje određeni ORL problemi, s gubitkom sluha osoba biva sve više i više ograničena. Odlazak u ORL ordinacije omogućiće vam pravovremeni pregled, a strahovanje od trajnih problema može biti suzbijeno efikasnim lečenjem. 

Starije doba i nagluvost

Gotovo da svaka osoba u današnje vreme može preduzeti određene mere u sprečavanju nagluvosti i sačuvavanju postojećeg kvaliteta sluha. Sa starenjem, većina ljudi gubi mogućnost osluškivanja visokih frekvencija. Pojedine hronične bolesti koje su sastavni deo života većine osoba koje imaju preko 50 godina, kao što je hipertenzija – dovode do ubrzanog slabljenja sluha usled stezanja krvnih sudova. Takođe, starije osobe su sklonije respiratornim virusima koji mogu šteti nervima zaduženim za očuvanje sluha. Slabljenje sluha može nastati u jednom ili u oba uha, a razvoj problema može biti od umerenog do teškog gde je neophodnost slušnih pomagala neizostavna. 

Gubitak sluha i prevencija 

Kompleks vitamina B može pomoći u preventiranju bilo kakvih nervnih patologija, pa tako i patologije uha. Gubitak sluha moguće je kroz život sprečiti uz pomoć određenih zdravstvenih normi. Ukoliko ste na poslu izloženi velikoj količini buke, osnovno je da imate svest o rizicima po vaše zdravlje i samim tim upotrebljavate zaštitnu opremu, bilo da su to čepići za uši ili slušalice protiv buke. Zatim, neophodno je da imate dobru higijenu vaših ušiju, izbegavate upotrebu medikamenata koji mogu štetiti sluhu, imate dobru informisanost o tome da određeni problemi sa grlom ili nosem mogu dovesti do oštećenja sluha, i da ne slušate muziku preglasno. 

Otorinolaringologijom do efikasne dijagnostike 

Ova grana medicine zadužena je za ispitivanje, dijagnostiku i lečenje stanja i bolesti uha, grla i nosa. Najčešće bolesti koje mogu upućivati na potencijalni rizik od gubitka sluha su zapaljenske bolesti sinusa, krajnika, ždrela i srednjeg uha, zatim zujanja i začepljenja ušiju, učestale vrtoglavice i gubitak ravnoteže, bol i polipi. Priliko svake od ovih tegoba neophodno je da se obratite ORL lekarima. 

ORL ordinacije 

Otorinolaringolog prilikom pregleda i dijagnostike bolesti koristi razne instrumente uz pomoć kojih proverava prohodnost ušnog kanala, bubnu opnu, osnovne funkcije i stanje ravnoteže. ORL ordinacije poseduju otoskop, timpanometar, endoskop i druge instrumente koji su od ključne važnosti. Lekar utvrđuje da li postoji određeno zapaljenje, strano telo u uhu, infekcije, povreda bubne opne i slično. ORL ordinacije su mesta u kojima se vrše razne intervencije od strane stručnih otorinolaringoloških lica. Po potrebi, u svrhu lečenja mogu se obavljati ispiranja nosnih šupljina i krajnika, razne punkcije, uklanjanje stranih tela i mnoge druge intervencije. 

Posećujući ORL ordinacije možete sebe spasiti od agresivnih uticaja bolesti i pronaći prave uzroke sluhovnih promena. Veoma je bitno da se određeni simptomi pravovremeno identifikuju i da bolest ne napreduje. 
 

Komentara: 0


#   ORL   ordinacija   sluh   uši
@


 


[ Dodaj komentar ]