Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kiseli kupus kao lek: Jača imunitet i čisti organizam od toksina

Bookmark and Share

27.01.2020. N1

Kiseli kupus se odavno koristi i kao namirnica i kao prirodan lek, a zbog svojih osobina i danas ga pronalazimo u svim kuhinjama sveta. Na našem području kiseli kupus je neizostavan sastojak za pripremanje zimskih jela, a kako sadrži veliku količinu vitamina C idealan je u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Kiseli kupus kao lek: Jača imunitet i čisti organizam od toksina

Manje je poznato, ali je činjenica da je moreplovac Džejms Kuk, tokom dugih plovidbi na otvorenom moru, svoju posadu hranio kiselim kupusom. Na taj način je posada bila zaštićena od mnogih bolesti koje su se javljale usled nedostatka određenih elemenata, u kojima su inače moreplovci oskudevali.

Danas znamo da 100 g sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 miligrama vitamina C. Zatim slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, balastne supstance i belančevine. Svi ti elementi su od velikog značaja za zdravlje našeg organizma.

Osim toga, kiseli kupus je odličan izvor vitamina B12, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Za razliku od svežeg kupusa, kiseli kupus obiluje probiotičkim bakterijama. To su dobre bakterije koje pogoduju našem sistemu za varenje. Zbog tako dobrog balansa mikroorganizmima, ova namirnica se uvek preporučuje u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima.

Kiseli kupus ubrzava metabolizam, a obroci obogaćeni ovom namirnicom brže se vare. Odličan je za čišćenje jetre i krvi, a samim tim i za čišćenje celog organizma od toksina.

Možda je manje poznat podatak da kiseli kupus pomaže kod zarastanja rana i opekotina. Osim toga, dobar je u slučaju reume i upale vena.

Odlična je namirnica za podizanje raspoloženja, imuniteta i sveukupnog zdravstvenog stanja. Posebno se preporučuje deci, osobama sa slabijim imunitetom i starijim osobama.

Rasol

Ovaj kiselkasti prirodni sok koji nastaje tokom kiseljenja kupusa takođe ima lekovita svojstva. Rasol je veoma bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U.

Vitamin U je jedan od najrjeđih vitamina, što daje posebnu važnost rasolu u našoj svakodnevnoj ishrani. Ovaj vitamin veoma je važan za lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Rasol je danas možda i najpoznatiji prirodni lek protiv mamurluka.

Komentara: 0


#   ishrana   zdrava hrana   kiseli kupus   vitamini   rasol
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima