Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Nova redovna procedura na niškoj Klinici za kardiologiju - zatvaranje urođene srčane anomalije

rssBookmark and Share

Niš 10.05.2024. Južna Srbija Info - redakcija

Odeljenje interventne kardiologije niškog Kliničkog centra uvodi u svoju redovnu proceduru intervenciju koja do sada nije rađena u Nišu - zatvaranje urođene srčane anomalije, odnosno rupice u pregradi između leve i desne pretkomore srca. U četvrtak su niški lekari izveli dve ovakve intervencije.

Nova redovna procedura na niškoj Klinici za kardiologiju - zatvaranje urođene srčane anomalije

Nakon instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i Dedinju, ova intervencija će biti izvođena i u Nišu. Prvoj intervenciji je prisustvovao i dr Mihajlo Farkić, načelnik Centra za strukturne bolesti srca na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje.

„To su intervencije na pacijentima koji su uglavnom mladi i koji su preležali neki moždani udar, da li slabiji ili jači. Pretpostavlja se da je ta rupica uzrok tog moždanog udara. Mi minimalno invazivnom intervencijom, ne operacijom, jednim malim rezom od dva milimetra u nivou prepone prevlačimo poseban uređaj u obliku kišobrana koji zatvara taj otvor i sprečava nastanak novih moždanih udara“, pojasnio je dr Farkić.

Današnje intervencije u UKC-u su dobro prošle, ocenjuju lekari. Intervencija se vrši na pacijentima od 18 do 45 godina, kod kojih su isključeni svi drugi mogući faktori za moždani udar. Nakon intervencije verovatnoća za novi moždani udar pada na čak 2%.

„Ovo je veliki benefit za mlađu populaciju, naročito iz tog razloga što sprečavamo mogućnost jako ozbiljnih komplikacija, a to su ishemijski moždani udari, koji mogu da ostave ozbiljne posledice. Ovom zahtevnom, a opet jednostavnom procedurom, sa brzim oporavkom pacijenta, dajemo benefit njima i na taj način smanjujemo rizik od ozbiljnih komplikacija“, naveo je dr Milan Živković, interventni kardiolog niškog Kliničkog centra.

Direktor Kliničkog centra Niš dr Zoran Perišić je istakao da je ovo veliki dan za nišku Kardiologiju, za koju kaže da je jedna od najuspešnijih klinika u UKC-u. Najavio je velike planove za ovu kliniku i dodao da imaju dovoljno ljudi da to i ostvare.

„U ovom trenutku su intenzivni radovi na prvom i drugom spratu, pa se nadam da ćemo na jesen moći da obradujemo građane Niša i regiona. Kardiologija će raditi u nekim novim uslovima, sopstvenim snagama smo uspeli da adaptiramo i renoviramo prostore. Borimo se da svaki dan bude uspešniji“, rekao je Perišić.

Inače, ova kardiološka intervencija radi se u lokalnoj anesteziji pristupom kroz femoralnu venu pacijenta, a pod kontrolom X zraka i ultrazvuka. Operacija idealno traje do pola sata, a pacijent može kući već sutradan.

Pored dr Farkića i dr Živkovića u timu koji je izveo ovu intervenciju su bili i dr Mihajlo Lazarević i dr Mihajlo Bojanović.


#   Niš   Klinka za kardiovaskularne bolesti   Univerzitetski klinički centar niš
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima