Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Prvi put u na niškoj Klinici za kardiologiju ugrađen najmanji pejsmejker na svetu

rssBookmark and Share

Niš 19.12.2022. Južna Srbija Info

Nakon današnjeg, potpuno novog operativnog kardiološkog zahvata ugradnje najmanjeg pejsmejker uređaja na svetu, kod pacijenata koji, zbog određenih zdravstvenih komplikacija, ne bi mogli da dobiju ovakav vid srčane potpore na već tradicionalan, hirurški način, otpočela je, kako kažu stručnjaci, nova era kardiologije u niškom Univerzitetskom Kliničkom centru. Mikro pejsmejker, veličine omanje kapsule, danas je novom, minimalno invazivnom metodom, u sali za kateterizaciju niške Klinike za kardilogiju, uspešno ugrađen dvojici pacijenata, čime im je, kako su objasnili operatori, umnogome poboljšan kvalitet života i to bar za narednih deset godina.

Prvi put u na niškoj Klinici za kardiologiju ugrađen najmanji pejsmejker na svetu

Na Klinici za kardiologiju Univezitetskog Kliničkog centra Niš, prvi put je urađena implantacija novog tipa pejsmejkera, tzv. mikro pejsmejkera, koji je za razliku od klasične metode sa operativnim rezom, pacijentima ugrađen transkateterskim pristupom. Prema rečima prvog čoveka niškog Univerzitetskog Kliničkog centra, prof. Dr Zorana Perišića, ovo je samo još jedan dokaz, da vrhunska medicina odavno nije privilegija jednog, ili dva centra u državi i da je cilj, da lekari ove najveće zdravstvene ustanove južno od prestonice, ne prate sve ono što se dešava samo u Beogradu, nego itekako i u Evropi i svetu.

- Procedura kojoj ste upravo prisustvovali, je po prvi put u Nišu, ugradnja pejsmejkkera, veštačkog vodiča srčanog ritma, transvenskim putem, bez otvaranja grudnog koša, preko femoralne vene. To je sa mnogo manje trauma za pacijenta , bez rizika infekcije, a minijaturizacija je konačni cilj ove procedure, gde je ugrađen aparat koji se ne vezuje žicama i nema neke druge tehnologije, sem golog aparata, koji je svega 0.8 kubika i težak nešto manje od 2 grama, istakao je prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš i pojasnio da ovaj, novi aparat, ima podjednako dugačak vek trajanja baterija, kao i klasičan pejsmejker. - Sve ovo znači da ova kuća želi da isprati sve ono što se dešava u savremenoj kardiologiji i daćemo sve od sebe da tako bude i ubuduće, dodao je Perišić.

Da je u pitanju zaista poseban pristup, koji se razlikuje od klasičnih intevencija, objasnio je i doc. dr Tomislav Kostić, rukovodilac Klinike za kardiologiju niškog UKC-a.

- Ja sam posebno ponosan što smo nakon Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije, zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja, RFZO i Uprave UKC Niš, mi odmah krenuli sa uvođenjem ove procedure kod nas i što imamo tu mogućnost, da takvu vrstu uređaja dobijemo, pre svega u korist naših pacijenata. To je još jedan dokaz da naša Klinika prati sve trendove u Evropi i svetu, kada je u pitanju moderna tehnologija danas i jednostavno sve ono što se ugrađuje u svetu, ugrađujemo i mi ovde na Klinici, na šta smo svi posebno ponosni, izjavio je rukovodilac kardiološke klinike dr Kostić.

Na niškoj Klinici za kardiologiju, u toku ove godine, do danas, ugrađeno je čak 665 uređaja, što je, prema rečima stručnjaka, svrstava u veliki regionalni centar i odmah nakon KCS, jedan od najvećih centara u Srbiji.

Kao što profesionalna praksa i nalaže prilikom uvođenja novih operativnih procedura u jednoj zdravstvenoj ustanovi, današnjim intervencijama prisustvovao je i proktor iz Poljske, kardiolog prof. dr Pšemislav Mitkovski, predsednik Udruženja kardiologa u toj zemlji. Kako navodi, iako je prvenstveno došao da pomogne u implementaciji nove metode, već nakon urađene prve intervencije, bio je oduševljen znanjem i spremnošću srpskih kolega iz niškog Univerzitetskog Kliničkog centra.

- Zamislite jednu malu kapsulu, zapremine 0.8 cm kubnih, koja omogućava sada i drugim pacijentima koji iz nekih razloga ne mogu da dobiju klasičan pejsmejker, da budu sagledani na najbolji mogući način. Ovim zaista počinje, da tako kažem, nova era kardiologije u Nišu. Vaša država je prepoznala to i to će sada postati standardna usluga u vašem UKC Niš i zaista mi je drago što ovde radi vrlo edukovan i stručan kadar, na čelu sa prof. dr Zoranom Perišićem, direktorom ove Ustanove, koji spada u jednog od najboljih interventnih kardiologa i operatora u Srbiji, a i šire, izjavio je prof. dr Mitkovski.

Upoređujući ono što se nekada dešavalo, direktor UKC Niš, prof. dr Zoran Perišić, naglasio je da, kada su početkom 2000.-ih godina, imali pet centara u Srbiji, a sada ih ima 22, kada se priča o pejsmejkerima, te to upravo pokazuje, kaže on, koliko smo kao društvo, odmakli od nekog vremena kada je medicina bila na sasvim drugom nivou. Ističe i da Ministarstvo zdravlja i RFZO, prepoznaju potrebe i aktivnosti niškog Kliničkog centra, kao i da imaju punu podršku svih relevantnih institucija za jedan vrhunski rad.

- Sa zadovoljstvom mogu da najavim i nešto što ćemo u naredna tri meseca uraditi ovde, a to je ugradnja veštačke srčane valvule bez otvaranja grudnog koša. To je procedura koja se u ovom trenutku radi u tri centra u Srbiji i sve ovo potvrđuje ono sa početka našeg razgovora, da vrhunska medicina ne može da bude privilegija velikih centara, kod nas u Srbiji, to je postala doktrina.

Prof. dr Perišić, najavio je i da će sredinom ove nedelje, u Centru za radioterapiju Klinike za onkologiju, u rad svečano biti pušten i četvrti nuklearni akcelerator.


#   Niš   Zoran Perišić   srce   Klinika za kardiohirurgiju   Klinka za kardiovaskularne bolesti   Tomislav Kostić   Univerzitetski klinički centar niš   pesmejker
@ProfdrPerisic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima