Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Odobreno prvo testiranje vakcine na ljudima

Bookmark and Share

22.04.2020. Tanjug, RTS, Južna Srbija Info

Institut "Pol Erlih" saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima u Nemačkoj.

Foto: Profimedia ilustracija
Foto: Profimedia ilustracija

Institut "Pol Erlih", sa sedištem u nemačkom gradu Langenu, vodeća je institucija u istraživanju vakcina i nadležna za izdavanje odobrenja.

Prvi čovek Instituta Pol Cihutek na konferenciji za novinare rekao je da je Institut u borbi protiv koronavirusa odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.

Prva faza testiranja na ljudima sprovodi se na grupi dobrovoljaca, i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u pretkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.

U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv kovida 19 i da li štiti ljude od zaraze.

Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala.

U trećoj fazi, vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvrđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratnih pojava, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbedna.

Nakon tri kliničke studije na ljudima, Institut "Pol Erlih" će u hitnom postupku proveravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.

Komentara: 0


#   Nemačka   vakcine   Koronavirus   Institut Pol Erlih
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima