Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svako deseto dete ima povišen krvni pritisak

rssBookmark and Share

16.03.2015. NTV, Južna Srbija Info

Svako deseto dete u Srbiji ima povišen krvni pritisak, pokazuju istraživanja. Lekari ovo objašnjavaju time što su deca sve neaktivnija, nezdravo se hrane i ranije počinju da puše i konzumiraju alkohol.

Foto NTV
Foto NTV

Povišen krvni pritisak je jedan od faktora rizika za razvoj mnogih hroničnih oboljenja, upozoravaju lekari. Zato zabrinjava rezultat istraživanja iz 2012. godine koji pokazuje da svako 10. dete u Srbiji ima visok pritisak.

Visok pritisak povezan je sa gojaznošću, a poslednjih godina konstantno raste broj gojazne dece među populacijom. Uzroci su nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost kod dece koja sve ranije počinju sa pušenjem i konzumiranjem alkohola, kažu lekari.

Nezdrav način života retko se odrazi odmah. Međutim, kada prođu godine, nekada i dve do tri decenije, kao posledica se razvijaju hronične bolesti sa kojima život gubi kvalitet, dodaju lekari.


#   deca   zdravlje   bolest   lekari specijalisti   Medija centar Niš   istraživanje   krvni pritisak   Olivera Radulović   fizička aktivnost
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima