Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Albanija – šansa za izvoz prehrambenih proizvoda

rssBookmark and Share

25.09.2017. RTS

Najavljen je skori dogovor o auto-putu Niš–Pločnik, odnosno o delu trase Niš–Priština. U prvih šest meseci ove godine u Albaniju je iz Srbije izvezeno 35 odsto više robe nego u istom periodu lane. Prošlogodišnji poslovni forum u Nišu i osnivanje srpsko-albanske prirvedne komore, pojačalo je privrednu saradnju dve države.

Albanija – šansa za izvoz prehrambenih proizvoda

Iz jedne fabrike u Nišu punih 20 godina put Albanije odlaze prehrambeni proizvodi. Potrošačima u toj zemlji nude se uglavnom u supermarketima u Tirani i Draču.

"U Albaniji posluje stotinu srpskih kompanija. Kod nas su vaši brendovi vrlo popularni, naročito u prehrambenoj industriji", objašnjava Alketa Noni iz albanskog "Mini-investa".

Do industrijskih parkova i slobodne zone Drač, roba iz Srbije odlazi najčešće preko Merdara. Kod Podujeva uveliko se gradi nova saobraćajnica, koja će povezati administrativni prelaz sa auto-putem od Prištine do Tirane i dalje ka Draču.

Luka Drač je najveća na albanskom delu Jadranskog mora. Jednoga dana, kada auto-put od Niša do Drača bude završen, ona će Srbiji biti najbliža. Međutim, u Albaniji privrednici podsećaju da je za dobru privrednu saradnju neophodna i dobra železnica.

U Albaniji su rekonstruisani važni saobraćajni pravci kojim roba iz Evrope putuje do Jadrana. Uskoro počinje obnova i 440 kilometara pruga. Naša godišnja robna razmena sa tom zemljom veća je od 100 miliona evra.

"Mi moramo takve zemlje da koristimo zbog suficita koji postoji, ali i zbog strukture robe koja se plasira na ta bliska tržišta. To je šansa koju Srbija treba da iskoristi", ističe ekonomista Boban Stojanović.

Direktor Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević kaže da Srbija ima veliki rast, posebno u oblasti turizma.

"Tako bi zainteresovani sektori, posebno prehrambena industrija i građevinarstvo, imali značajan porast sa ovim regionom, odnosno Albanijom. To je za nas velika šansa", smatra Milićević. 

U novembru, privrednici Srbije i Albanije srešće se na novom sajmu privrede. Biće to prilika i za prve rezultate mešovite komore koja postoji nepunu godinu.

Dragana Sotirovski, RTS

video...

Komentara: 0


#   poljoprivreda   Dragana Sotirovski   hrana   auto-put   Regionalna privredna komora   izvoz   Albanija   Tirana   Drač   Boban Stojanović   Aleksandar Milićević   prehrambena industrija
@GradonacelnicaN @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima