Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brnabić otvorila dva nova proizvodna pogona u Vranju

rssBookmark and Share

Vranje 19.09.2017. Južna Srbija Info

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas u Vranju novi pogon kompanije "Jumko balistika", u koji je uloženo 500.000 evra i u kojem će biti zaposleno još 150 radnika, kao i novu liniju za pakovanje u fabrici "Britiš ameriken tobako".

Brnabić otvorila dva nova proizvodna pogona u Vranju

Brnabić je u "Jumku" svečano presekla vrpcu zajedno sa direktorom ove kompanije Branislavom Trajkovićem i gradonačelnikom Vranja Slobodanom Milenkovićem, kao i sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ministrom privrede Goranom Kneževićem. 

Ona je tom prilikom čestitala "Jumku" 57 godina postojanja, istakavši da se ova kompanija vraća na staze starog uspeha.

Prema njenim rečima, ovaj poznati proizvođač postaje deo odbrambenog sistema Srbije i ima ogroman potencijal za izvoz, kao i cela naša namenska industrija.

Brnabić je podsetila na to da "Jumko" već proizvodi za vojne i policijske sisteme Italije, Finske, Nemačke i drugih zemalja, uz uverenje da će biti prisutan i na drugim tržištima i da će doprineti razvoju Vranja, juga i čitave Srbije.

Ona je iskazala zahvalnost gradonačelniku Vranja, ističući da je važno da sve lokalne samouprave podržavaju svoje fabrike i da im pomažu, obezbeđuju prostor, lakšu administraciju i efikasniju upravu. 

Ponosna sam na "Jumko", poručila je premijerka i naglasila da ova kompanija ima fantastične proizvode, koji ispunjavaju svetske standarde.

Novi pogon "Jumka" nalazi se u magacinskim prostorijama "Konfekcije", gde će se, pored uniformi za pripadnike Ministarstva odbrane, MUP-a i radnih zaštitnih odela, proizvoditi zaštitna balistička oprema, poput pancirnih prsluka, rukavica i ploča.

Brnabić je, u društvu Đorđevića i Kneževića, obišla pogone "Jumka" – "Tkačnica", "Dorada" i "Konfekcija", kao i novi pogon "Balistika".

Premijerka je nakon toga obišla kompaniju "Britiš ameriken tobako" (BAT) u kojoj je, pritiskom na dugme, pustila u rad i novu liniju za pakovanje, vrednu više od tri miliona evra. 

Brnabić je istakla da je ta kompanija fantastičan investitor u Srbiji i primer kako treba da izgleda dobra strana investicija i dobar i pouzdan partner.

BAT je, kako je ukazala, kroz poreze i akcize u budžet uplatio značajnu sumu od 1,7 milijardi evra, tako da taj novac možemo da investiramo u puteve, škole, vrtiće, javni sektor, infrastrukturu i drugo.

Predsednica Vlade je naglasila da takvi investitori mnogo doprinose budžetu i razvoju čitave zemlje, ukazavši i na to da su plate u BAT-u u proseku 2,3 puta veće od prosečnih plata u Srbiji, dok je minimalac duplo veći od onoga na nivou države.

Ona je istovremeno podsetila na to da je ta kompanija dala milion evra u društveno odgovorne aktivnosti u lokalnoj samoupravi.

Premijerka je istakla da se BAT među prvima odazvao na poziv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za uvođenje dualnog obrazovanja, što će doprineti boljem školskom sistemu u Srbiji i lakšem zapošljavanju mladih.

S druge strane, Vlada Srbije može da obezbedi predvidivo i stabilno poslovanje investitorima kao što je BAT, rekla je ona i dodala da će dobro poslovanje te kompanije povećati izvoz iz Srbije.

Prema njenim rečima, Vlada će nastaviti da se ponaša kao odgovoran partner, koji će obezbediti konkurentnost privrede i suzbijati sivu ekonomiju. 

Napravili smo novu koordinacionu radnu grupu, kako bismo se dalje borili sa sivom ekonomijom i imali fer uslove poslovanja na tržištu, a pogotovo za one koji izvršavaju svoje poreske obaveze, zaključila je Brnabić.

Komentara: 0


#   Vranje   Jumko   Ana Brnabić   sednica Vlade   Javni sektor   namenska industrija   BAT Britiš Amerikan Tabako   konkurentnost
@anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima