Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Fiskalni savet: Krupne greške u upravljanju EPS-om i Srbijagasom - struja da poskupi do 20, gas do 70 odsto

Bookmark and Share

07.07.2022. Fonet, RTS, Južna Srbija Info

Krupne greške u upravljanju Elektroprivredom Srbije i Srbijagasom došle su na naplatu tokom svetske energetske krize, a njihovi ukupni gubici oko milijardu evra prošle zime i dosadašnji način vođenja EPS-a i Elektrodistribucije više se ne smeju tolerisati, poručio je Fiskalni savet i savetovao poskupljenje struje i gasa.

Fiskalni savet: Krupne greške u upravljanju EPS-om i Srbijagasom - struja da poskupi do 20, gas do 70 odsto

sPovećanje cena struje od 15 do 20 odsto je potreban ali nikako i dovoljan uslov za ozdravljenje EPS-a, upozorili su iz Fiskalnog saveta u analizi "Strukturni problemi srpske energetike u svetlu globalne krize: Uzroci, troškovi i moguća rešenja".

Toliko povećanje odnosilo bi se na domaćinstva, uz slično povećanje za privredu, istakli su u Savetu, i naglasili da ono ne samo što bi zaustavilo trenutno finansijsko "krvarenje" preduzeća, već je i ekonomski opravdano, pošto sadašnja cena za domaćinstva nije na ekonomski odgovarajućem nivou, a podstiče i neracionalnu potrošnju.

Dodali su da bi čak i s ovakvim povećanjem cena za domaćinstva u Srbiji ostala među najnižim u Evropi, uz Gruziju i Ukrajinu.

Toliko povećanje cene struje povećalo bi, prema analizi, prihode preduzeća za 350 do 400 miliona evra, što bi, uz ostale kratkoročne mere, bilo dovoljno da EPS pregura sledeću grejnu sezonu bez gomilanja novih gubitaka i zaduživanja, naveo je Fiskalni savet.

"Samo povećanje cena, međutim, nije ni izbliza dovoljno za ozdravljenje EPS-a, što pokazuje i iskustvo iz 2013. godine, kada su se nova finansijska sredstva odlila na brojne neracionalnosti, proizvodnja je opadala i preduzeće je nastavilo postepeno da se urušava", ocenjuju u Fiskalnom savetu.

Zbog toga, kako ističu, novo povećanje cena može biti samo manji deo sveobuhvatnih mera, jer je u protivnom, ocenjuju, besmisleno.

Ukazali su na to da se, pre svega, misli na mere privremenog zamrzavanja mase zarada u preduzeću, povećanu kontrolu javnih nabavki, kao i otpočinjanje brojnih srednjoročnih reformi.

Osvrćući se na podatak od milijardu evra gubitaka tokom prošle grejne sezone, u Fiskalnom savetu su precizirali da je, od dosad napravljenih gubitaka, približno polovinu već finansirao državni budžet dotacijama Srbijagasu.

"Preostalih 500 miliona evra platio je zasad EPS, mahom uzimajući kredite za likvidnost. Pitanje je, međutim, da li će i ovaj dug EPS-a u jednom trenutku pasti na teret poreskih obveznika, jer je trenutno poslovanje te kompanije neodrživo", zaključio je Fiskalni savet u analizi. 

Gas za privredu da poskupi 75 odsto 

Pod pretpostavkom da će se prosečna uvozna cena gasa duplirati, i da bi Srbijagas poslovao jednako uspešno kao u pretkriznom periodu, povećanje cene gasa za privredu – preduzeća i toplane – trebalo bi da bude oko 75 procenata, ocenjuje Fiskalni savet uz napomenu da bi to značilo za 10 do 40 odsto više cene grejanja kod toplana na gas. 

"Vlada i dalje ne menja domaću cenu gasa i ako se takva politika nastavi, to će sve građane koštati još bar 500 miliona evra", navodi savet.

Zbog toga bi, ističe se, cena gasa za privredu morala da poraste za oko 75 odsto, koliko je skočila u drugim zemljama centralne i istočne Evrope još u drugoj polovini prošle godine, dok je cena u Srbiji ostala praktično zamrznuta.

Samo za pojedinačna preduzeća iz energetski intenzivnih delatnosti, koja proizvode za domaće tržište, trebalo bi razmotriti odobravanje privremene državne pomoći u skladu s evropskom praksom.

Prema računici Fiskalnog saveta, gas za domaćinstva trebalo bi da poskupi za 65 do 70 odsto, a centralno grejanje trebalo bi da poskupi u rasponu od 10 do 40 odsto, u zavisnosti od učešća troškova gasa u ukupnim troškovima toplana.

Komentara: 0


#   EPS   poskupljenje   Fiskalni savet   Srbijagas
@EPSsnabdevanje @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima