Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Grad Niš nakon predaje zemljišta od strane države dobio zeleno svetlo za uređenje prostora bivše EI

rssBookmark and Share

Niš 20.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Nakon intenzivnih operativnih sastanaka radne grupe za rješavanje problema kompanija unutar nekadašnjeg kruga Elektronske industrije, Grad Niš se približava ostvarivanju dugoočekivanog cilja - uređenja ovog važnog industrijskog područja.

Grad Niš nakon predaje zemljišta od strane države dobio zeleno svetlo za uređenje prostora bivše EI

Prema posljednjim informacijama, od 131 objekta u krugu EI Niš, njih 42 nema odgovarajuće dozvole, dok je 75 objekata opremljeno samo upotrebom. No, ključni korak ka početku uređenja ovog prostora je prenošenje vlasništva nad saobraćajnicama na Grad Niš, što je već odobreno od strane Vlade Srbije.

Vladislav Marjanović, član radne grupe i gradski većnik za privredu, iznoo je optimističke prognoze da bi Grad već za mesec dana mogao započeti sa procesom uređenja, počevši od industrijskog parka, pa sve do saobraćajnih i infrastrukturnih poboljšanja.

"Očekujemo da Grad Niš brzo pokaže prve rezultate u rješavanju ovih problema, koji, kako se očekuje, neće biti ni brzi ni laki", izjavio je Marjanović.

Transformacija Elektronske industrije u moderan poslovni centar ima potencijal da pozitivno utiče na razvoj privrede grada, povećanje konkurentnosti i privlačenje stranih investicija. Planirano je da se problemi poput vodosnabdijevanja i kanalizacije riješe u narednih šest do devet mjeseci, uz istovremeno rješavanje pitanja snabdijevanja strujom.

U preduzećima koja posluju unutar Elektronske industrije Niš radi preko 5.000 radnika, a ministar trgovine Tomislav Momirović ističe da je cilj transformisati ovu zonu u moderni biznis centar, čime bi se značajno unaprijedila ekonomska situacija grada.

Radna grupa za unapređenje poslovanja Elektronske industrije Niš – u stečaju, koju je formirala Vlada Srbije, nastavlja s analizom i predlaganjem mjera za daljnji napredak ovog industrijskog područja.


#   Niš   KLER   EI Niš   radna grupa   Elektronska industrija
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima