Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Monopol umesto slobodnog tržišta

rssBookmark and Share

01.02.2014. Danas

Skupština grada Niša usvojila je juče odluku da izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže poveri isključivo gradskom javno-komunalnom preduzeću Naisus, koje se bavi vodosnabdevanjem, umesto da te poslove dobijaju preduzeća sa najpovoljnijom ponudom na javnim tenderima, kako je bilo do sada. Vladajuća većina (SNS, SPS, URS, DSS) glasala je za ovakvu odluku uprkos ozbiljnim upozorenjima opozicije da je ona zakonski, ekonomski i suštinski „sumnjiva“.

Monopol umesto slobodnog tržišta

- Normalno je da Naisus, koji ima i nadležnost, i sve kadrovsko- tehničke mogućnosti, preuzme kompletnu odgovornost za vodovodno-kanalizacioni sistem u gradu. Ovakvo rešenje dozvoljavaju Zakon o javnim nabavkama i Uprava za javne nabavke, a imaju ga i neke druge lokalne samouprave. Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže neće biti skuplja nego do sada, a Naisus sigurno neće imati podizvođače koji bi uvećavali cenu, a novac iz gradskog budžeta ostaće gradu. Stručnjaci će raditi analizu Naisusovih cena, a formiraćemo i nezavisni nadzorni organ koji će kontrolisati i cene i kvalitet izvedenih radova - rekao je zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković (SNS) i najavio „proširenje nadležnosti“ još nekih gradskih javno-komunalnih preduzeća, odnosno izuzimanje tih poslova iz sistema javnih tendera.

Šef odborničke grupe URS Branislav Jovanović ocenio je da je ovakvo rešenje dobro, ali samo ukoliko Gradsko veće bude potvrdilo cenovnik radova na izgradnji vodovodno-kanalizacione mreže, koji će biti niži od cenovnika koji na tenderima nude druga, uglavnom privatna preduzeća. Predstavnici DSS izneli su istu ocenu, dodajući da ne bi bilo dobro da zbog „povećanog obima posla“ JKP Naisus dodatno poveća broj radnika, a već ih ima više od 800.

- Ovo je pravni presedan u lokalnim samoupravama u celoj Srbiji koji je na štetu gradskog budžeta i građana Niša. Umesto slobodnog tržišta i javnih tendera favorizuje se samo jedno preuzeće na potpuno netransparentan način. Na taj način zatvaramo vrata slobodnom tržištu i konkurenciji, koji jedini mogu da dovedu do nižih cena usluga, a dobijamo izvođača, Naisus, koji je do sada na tenderima često nudilo najveće cene, zbog čega nije ni dobijao ovakve poslove. Sem toga, nisam siguran da Naisus ima kapacitete za ovakve poslove, tako da će ih najverovatnije davati podizvođačima - rekao je Miloš Simonović, odbornik (DS) i bivši gradonačelnik Niša.

Šef odborničke grupe LDP Srđan Pešić je upozorio da je ovakva odluka suprotna politici Vlade Srbije o potrebi transformacije i rekonstrukcije javnih preduzeća, koja više ne bi trebalo da budu monopolska i „kao pijavice isisavaju pare iz budžeta“, već bi država i lokalne samouprave trebalo da izlaze iz njih, a ona ulaze u javno-privatna partnerstva. Grad Niš, međutim, veštačkim izmišljanjem poslova pokušava da digne iz mrtvih jedno preduzeće, koje je do guše u dugovima i dubiozama, zaključio je on.

Apsurdno

- Da li ćemo sutra, po istom principu, i gradskoj Biblioteci da „damo“ da štampa knjige, a Simfonijskom orkestru da popravlja instrumente ili čak školuje muzički kadar, jer, eto, mi smatramo da oni to umeju i mogu - upitao je Srđan Pešić.

Komentara: 0


#   DS   SPS   SNS   URS   Gradsko veće   DSS   Miloš Simonović   Ljubivoje Slavković   Branislav Jovanović   Srđan Pešić   javne nabavke   Uprava za javne nabavke
@demokrate @socijalisti @sns_srbija @regionisrbije @dsscentar @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima