Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš postaje značajan partner u preduzetništvu na Balkanu

rssBookmark and Share

Sofija (Bugarska) 21.03.2017. Južna Srbija Info

U glavnom gradu Bugarske – Sofiji, prethodna dva dana održana je međunarodna konferencija o zanatstvu i malim i srednjim preduzećima, a na inicijativu Zantaske komore iz Koblenca u Nemačkoj.

Niš postaje značajan partner u preduzetništvu na Balkanu

Ova Komora aktivna je već 20 godina, a više od jedne decenije unazad pomaže sličnim udruženjima iz zemalja Zapadnog Balkana, kako bi prenosom iskustva i znanja, samostalni privrednici i zanatlije usvojili nove metode rada i funkcionisanja, koje se u Nemačkoj uspešno primenjuju dugi niz godina.

Kroz projektne aktivnosti ove Komore, vremenom su nastale i uključile se u saradnju i udruženja zanatlija iz balkanskih zemalja, a vodeću ulogu u tom udruživanju ima Balkanski biro za razvoj malih preduzeća, sa sedištem u Sofiji. Glavni cilj ovakve saradnje jeste podizanje ekonomija balkanskih zemalja na viši nivo i to kroz obuke, izložbe, sajmove, razgovore sa političarima, lobiranje kod državnih institucija, što sve zajedno čini jedan važan proces jačanja preduzetničkog duha u regionu.

Glavne poruke sa skupa jesu da je ideja o regionalnoj saradnji na Balkanu sve realnija i atraktivnija, a da zanatstvo i privatno preduzetništvo čini jednu od vodećih privrednih grana, sa značajnim udelom u ukupnom BDP-u svake zemlje, ali i okosnicu političke saradnje, kojoj se sve više teži.

Na skupu je pohvanjena i uloga Srbije u jačanju regionalne saradnje, posebno insistiranje na dovršetku izgradnje koridora i auto-puteva prema Bugarskoj, Grčkoj i Albaniji.

Na konferenciji su govorili predstavnici gotovo svih zemalja Zapadnog Balkana, kako iz sveta privrede, tako i politike. Našu državu i grad je predstavljao predsednik Skupštine Grada Niša – mr Rade Rajković.

Predsednik Skupštine g. Rajković je, obraćajući se kolegama iz Crne Gore, Bugarske, Albanije i Makedonije, istakao da je važno stvoriti uslove, kako bi mladi ljudi, nakon završene škole ili fakulteta odmah krenuli sa radom, što podrazumeva neophodnu praksu tokom samog školovanja.

On je naglasio i važnost ponovnog uvođenja tzv. dualnog obrazovanja, kao i potrebu da Srbija konačno dobije Zakon o zanatstvu. Istovremeno je pružio podršku aktivnostima komora i udruženja koja čine deo balkanske saradnje u oblasti zanatstva i male privrede, i istakao značaj razmene iskustava i stručnosti na regionalnom nivou, što već daje konkretne benefite u svakoj od država Zapadnog Balkana.

Predsednik Skupštine Grada je javno pohvalio rad i angažovanje Udruženja samostalnih privrednika i zanatlija iz Niša, na čelu sa direktorkom Tatjanom Momčilović. Ovo Udruženje je nekoliko godina aktivan partner u okviru pomenute projektne saradnje u regionu, što ima za cilj da pruži dodatni impuls razvoju privrede u našem gradu.

Komentara: 0


#   zanati   Sofija (Bugarska)   Regionalna privredna komora   ekonomija   preduzetništvo   Skupština grada Niša   Rade Rajković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima