Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Berba borovnica na Vlasini

rssBookmark and Share

Surdulica 29.07.2014.

Na Vlasini, na visini od 800 do 1.600 metara, borovnice ima u izobilju. U toku je berba, a na padinama Čemernika iz dana u dan, berača je sve više.

Berba borovnica na Vlasini

Borovnicu beru ručno za svoje potrebe, ali mnogo više je divljih berača koji da bi zaradili, nedozvoljenim sredstvima uništavaju ove šumske plodove. To pokušavaju da spreče vlasinski Čuvari prirode koji su svakodnevno na terenu.

Da zarade dnevno i po nekoliko hiljada dinara, divlji berači borovnice beru nedozvoljenim sredstvima, grabuljama i češljevima. Sa zrelim uberu i zelene plodove, a oni su lakši i kiseliji. Kada naiđu čuvari i naša ekipa, pokriju lice ili pronalaze opravdanja.

Svake godine divlji berači nedozvoljenim sredstvima uništavaju borovnice, a Čuvari prirode to sprečavaju oduzimanjem alatki i pisanjem prijava.

Borovnica na Vlasini može da se bere, ali samo ručno. Grabuljama se ošećuje, a kazne su od pet do 50 hiljada dinara.

"Grabuljama ako beru oštećuju list i koren, tako da se ta borovnica suši i sledeće godine od nje nema ništa", kaže Ivica Mladenović, čuvari prirode na Vlasini.

Savesni berači borovnice beru ručno za prodaju i svoje potrebe.

"Napravim po neku flašu sok, malo slatko, ostane i za džem, po neku granu osušim i za zimu", kaže Ruža Petković.

Proizvodi od borovnice mogu se naći i na pijaci.

"Najviše ide slatko, ono se prodaje po ceni od 1.000 dinara kilogram", kaže Milan Milenković.

Borovnica je najkvalitetnija zrela. Na Vlasini je takva na 80 odsto površina. Otkup je počeo pre šest dana, a dnevno se otkupi tri do četiri tone.

"Otkupljujemo borovnicu 90, 95 odsto zrelu po ceni od 120 dinara. Rod je bolji, krupniji i biće za 50 odsto veći nego zadnje dve, tri godine", kaže Tomislav Stanković, otkupna stanica "Vlasina promaja".

Borovnica se prodaje i na ulici po ceni od 200 dinara, a na vlasinskoj pijaci kilogram ručno branih plodova je 600 dinara.

Danijela Manić Stojilković
 

video...

Komentara: 1


#   Surdulica   Vlasinsko jezero   berba   borovnice     Milan Milenković
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    brado, 06.02.2015.:
    Toma nikad u svom životu nije otkupio kako on kaže 90 - 95% čistu borovnicu. To đubre koje on otkupljuje nema ni 10 % čiste zrele borovnice a ostalih 90 % je zelena borovnica, lišće, trava.To sve mirno gledaju čuvari prirode na Vlasini umesto da zabrane da se otkupljuje takva borovnica. Kad bi postojala volja surduličkih vlasti taj problem bi se rešio veoma brzo kao i problem nedozvoljene seče drveta, nedozvoljenog izlova ribe (mrežama),nedožvoljenog lova. Ne mogu 5 takozvanih rendžera da brinu o bespravnoj gradnji, o branju borovnice, o izlovu riba, o izlovljavanju srni i divljih svinja


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima