Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Dani paprike u selu Donja Lokošnica kod Leskovca

rssBookmark and Share

Leskovac 24.09.2010.

Drugu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom grada Leskovca i Fonda za razvoj poljoprivrede, u selu Donja Lokošnica održani su Dani paprike, privredno-turistička manifestacija.

Dani paprike u selu Donja Lokošnica kod Leskovca

Na toj manifestaciji posvećenoj paprici, od čijeg uzgoja i prerade živi bukvalno čitavo selo, za najbolje proizvođače proglašeni su Saša Milenković, Hranislav Ilić i Vladica Stoiljković. Najbrži u nizanju paprika bili su Boban Kocić, Dragan Mladenović i Gordana Kostić. U nizanju paprika, što je do skoro bio tradicionalni ženski posao, nadmetali su se i muškarci i žene.

Predsednik Upravnog odbora Fonda Predrag Ranić rekao je da "Paprikijada" predstavlja privredno-turističku manifestaciju na kojoj se proizvođačima daju savete kako postići bolje rezultate u proizvodnji paprike. "Odvajanjem ove manifestacije od Roštiljijade želeli smo da poseban akcenat stavimo na proizvodnju 'leskovačke paprike', po kojoj smo poznati. Značajno je i to što je ove godine mnogo više izlagača i takmičara nego lane. To pokazuje da se situacija u ovom selu i kod ovih poljoprivrednih proizvođača popravlja", objasnio je Ranić.

Ove godine industrijskom paprikom je na području Leskovca zasađeno je oko 700 hektara oranica, navodi Novica Milenković iz Poljoprivredno savetodavne službe Leskovac. "Kvalitet je poboljšan u odnosu na period do juna, kada smo imali velike padavine. U julu i avgustu smo imali svega 20 litara padavina, tako da je sunce, koje odgovara paprici, doprinelo kvalitetu", rekao je on.

S druge strane, proizvođači kažu da je kvalitet i prinos paprike bio dobar, ali da je cena mnogo niža nego prethodnih godina. Ocenjuju da je dvesta dinara za kilogram mlevene paprike, kolika je trenutna cena, "više nego mizerno". Najbolji proizvođači paprike sa ovog područja izlagaće proizvode i na Međunarodnom sajmu voća i povrća u Beogradu, koji će se održati krajem meseca.

 

Komentara: 0


#   Leskovac   paprika   Donja Lokošnica
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima