Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kiša obradovala ratare

rssBookmark and Share

Prokuplje 13.04.2019. Južna Srbija Info

Kiša koja je padala poslednjih dana, obradovala je ratare. Zbog nedostatka dubinske vlage, ozime kulture počele su da stagniraju, a prolećna setva se zbog suše nije mogla obaviti.

Kiša obradovala ratare

-Kiša je pala u poslednji čas. Ovaj suv period, negativno se odrazio na ozime kulture, posebno kad je reč o pšenici. Isto tako, zbog nedostatka vlage u zemlji, prolećna setva se ne odvija planiranom dinamikom, izjavio je savetodavac u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju Radovan Bjelica i dodao da ratari, koji nisu obavili drugu prihranu zbog vremenskih prilika, treba to da urade čim padavine prestanu.

I dok su se ratari obradovali padavinama, to se ne bi moglo reći za voćare. Kiša i vlažno vreme mogu da se negativno odraze na tek cvetalo voće.

-Da bi sprečili pojavu monilije, voćari bi trebalo da obave dodatno tretiranje u svojim voćnjacima. Dodatno prskanje treba obaviti čim prestanu padavine, na temperaturi većoj od 15 stepeni, bez vetra, kaže savetodavac za zaštitu bilja u PSS Snežana Jović.

Prema njenim rečima, voćari bi pre prskanja trebalo da obaveste pčelare o tretiranju, kako pčelinja društva ne bi pretrpela veliku štetu.

Komentara: 0


#   Prokuplje   poljoprivreda   pšenica   PSS   vremenski uslovi   kiša   Ana Jović   Poljoprivredna stručna služba
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima