Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Leskovački povrtari u korak s vremenom

rssBookmark and Share

Leskovac 19.07.2011.

Bojan Stanković iz Stajkovca kod Leskovca podigao je na sedamdeset ari plastenik po francuskom modelu, potpuno kompjuterizovan i jedinstven u Srbiji. U plastenik je uloženo 200.000 evra i investicija već počinje da se isplaćuje.

Plastenik Bojana Stankovića iz Stajkovca
Plastenik Bojana Stankovića iz Stajkovca

Povrtari Južnog Pomoravlja mnogo očekuju od saradnje sa holandskim kolegama i nadaju se da će njihov rad, po otvaranju berze povrća i voća u Leskovcu, napokon biti vrednovan na pravi način. Proizvođači ranog povrća znaju da bez udruživanja i primene najnovnijih tehnologija nema napretka.

"Ove godine očekujemo prinos od 150 vagona ranog povrća", ističe Bojan Stanković. "Sada nemamo problema sa vrućinom i visokim temperaturama, jer se svi parametri u ovom plasteniku određuju kompjuterski."

Bojan će u septembru, sa još šestoricom povrtara Južnog Pomoravlja, članovima Leskovačkog društva povrtara, otići u Amsterdam. Zahvaljujući prof. Dubravki Savić sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, povrtari iz leskovačke kotline očekuju konkretne rezultate i dogovore sa holandskim preduzećima.

"U Holandiji ćemo se dogovoriti o direktnom uvozu semena koje će biti mnogo kvalitetnije i jeftinije za povrtare nego danas, a očekujemo i da postignemo konkretan dogovor sa prerađivačima povrća koji bi već sledeće ovde trebalo da izgrade hladnjaču", kaže Milorad Stojiljković, predsednik Društva povrtara.

Proizvođači ranog povrća znaju da bez udruživanja i primene najnovnijih tehnologija nema napretka. Kada uskoro proradi berza povrća i voća u takozvanoj Zelenoj zoni u Leskovcu, koja se takođe radi po holandskom modelu, onda će i povrtari Južnog Pomoravlja biti oslobođeni od nakupaca i imati iste uslove kao i njihove kolege u Holandiji, što znači da će njihovi proizvodi i uloženi rad biti vrednovani na pravi način.

Komentara: 0


#   Leskovac   povrće   Stajkovac   Bojan Stanković   Milorad Stojiljković
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima