Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niš: Počela "Matejevačka berba"

rssBookmark and Share

Pantelej 20.09.2015. RTS, Tanjug, Južna Srbija Info

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković otvorila je u Donjem Matejevcu kod Niša manifestaciju "Matejevačka berba" kojom započinje berba grožđa u tom kraju.

Foto: Dimitrije Nikolić
Foto: Dimitrije Nikolić

"Vino na najbolji mogući način promoviše zemlju porekla i zato vinogradari i vinari imaju posebnu misiju", rekla je Snežana Bogosavljević Bošković Matejevčanima, prenosi Tanjug.

Ministarka poljoprivrede je rekla da su naši domaći poljoprivredni proizvodi naše bogatstvo i da ih treba čuvati, negovati i hvaliti.

Foto: Dimitrije Nikolić

Snežana Bogosavljević Bošković je rekla da potencijale koja nam je priroda dala još uvek malo koristimo, a Ministarstvo poljoprivrede će svojim podsticajnim sredstvima pomagati sve grane poljoprivrede.

Pre 20 godina pod vinogradima u Srbiji bilo je 70.000 hekata, a sada je tek oko 25.000, navela je ona i dodala da je na takvo smanjenje uticao period tranzicije, ali i bolesti koje su zahvatile vinogorja kao što je fitoplazma.

Ona je poručila da vinogradarstvo i vinarstvo može da bude mnogo jači stub srpskog sela, da su problemi iza nas i da treba da se mobilišemo i iskoristimo naše prirodne potencijale i prednosti.

Bogosavljević Bošković je kasno popodne posetila domaćinstvo Miodraga
Stefanovića koji proizvodi vino i bavi se voćarstvom.

Tri generacije Stefanovića proizvodile su vino, a Miodrag nastavlja porodičnu tradiciju.

Snežana Bogosavljević Bošković je primetila da u domu Stefanovića vidi jedan optimizam i veru u poljoprivrednu proizvodnju od koje se može dobro živeti.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da će naredne godine Donji Matejevac dobiti obnovljen Zadružni dom, a u toku je revitalizacija saobraćajnice do sela i izgradnja trotoara.

Manifestaciju "Matejevačka berba", koja se održava po treći put, organizovala je gradska opština Pantelej sa Udruženjem građana za unapređenje života na selu iz Donjeg Matejevca.

Komentara: 0


#   Zoran Perišić   manifestacija   berba   Pantelej   Donji Matejevac   Snežana Bogosavljević Bošković   GO Pantelej   Ministarstvo poljoprivrede   Matejevačka bereba   grožđe   Matejevačka berba   Zadružni dom   Gradska opština
@ProfdrPerisic @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima