Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rešenje za podsticaj za gradnju klanice stiglo, ali ne i novac

rssBookmark and Share

Bujanovac 04.02.2018. RTS, Južna Srbija Info

Poljoprivredniku Goranu Veljkoviću, koji je u selu Levosoju pre deset godina počeo da gradi klanicu, Uprava za agrarna plaćanja, 2010. godine, odobrila je podsticaj od pet miliona dinara. Međutim, rešenje za isplatu novca je dobio, ali ne i novac.

Foto: RTS
Foto: RTS

U Levosoju kod Bujanovca je nedovršena klanica, počeo je da gradi, kaže Goran Veljković, po ugledu na nemačke, seoske. Ima depo za prijem stoke, prostoriju za merenje, pregled,komore. Po ugovoru o dodeli podsticajnih sredstava bio je u obavezi da kupi mašine, a nakon toga dobije novac.

"Ja sam morao deset miliona dinara da nabavim da kupim opremu novu,kad je došlo do isplate direktor Uprave za agrarna plaćanja u to vreme je saopštio nama da više nema para, sve su pare podeljene", kaže Goran Veljković.

Pitaju ga stočari često, kaže Veljković, kada će klanica biti otvorena. Ron Saćipi iz Velikog Trnovca ima 120 ovaca. Ovce su čuvali i njegov otac, deda i pradeda, i dok je postojala klanica, Jugokop, plasman je bio sigurniji.

"Kad je bio Jugokop nisi imao potrebe nijednu da ti prodam, zašto, teraš na kup, uzimaš pare i ranije su nam pomagali, u jesen nam davali po sto džaka trice", objašnjava Ron Saćipi iz Velikog Trnovca.

I u dvorištu Slave Mitrovića je više štala za 150 ovaca, i podmladak. Čuvao bi tri puta više, pored klanice, nedostaju mu i sredstava za izgradnju nove štale.

"Ja teram da prodajem sam, sam gi sve prodajem, a kad ima klanice drugo je, dođe, otkupi, i uvek ima", kaže Slave Mitrović iz Biljače.

Veljković čeka odluku Suda. Još ima posla, da se završi objekat površine 560 kvadrata.

"Po meni, po nekom proračunu, desetak, jedanaest miliona, da bude sve urađeno", dodaje Goran Veljković iz Bujanovca.

U Bujanovcu i Preševu ima više od 6000 ovaca, 50 odsto je umatičenih grla. Svake godine broj se povećava, zahvaljujući subvencijama od 7000 dinara po grlu. Dodatnih 2000 dinara podsticaja ako jagnjad predaju klanici, ne mogu da iskoriste. Klanica Jugokop je od 2011. godine u stečaju.

Komentara: 0


#   Bujanovac   poljoprivreda   ovce   Uprava za poljoprivredu     podsticaj   Levosoje   klanica   Goran Veljković   Uprava za agrarna plaćanja
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima