Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Svaki Norvežanin postao milioner

rssBookmark and Share

09.01.2014. Tanjug

Svaki stanovnik Norveške je u sredu teorijski postao milioner, zahvaljujući najbogatijem državnom investicionom fondu na svetu, koji je porastao zahvaljujući prihodima od visokih cena nafte i gasa.

Svaki Norvežanin postao milioner

Norveški penzioni fond "Global", osnovan 1990. godine, ima u svom vlasništvu jedan odsto svetskih akcija, kao i obveznice i nekretnine od Londona pa sve do Bostona, što čini ovu nordijsku zemlju izuzetkom u trenutku kada druge nacije grcaju u ogromnim dugovima, prenosi Rojters.

U saopštenju centralne banke Norveške, koja rukovodi fondom, navodi se da su sredstva fonda porasla na 5,11 biliona kruna (828,66 milijardi dolara), što je skoro milion puta više od populacije ove zemlje, koja prema poslednjim procenama iznosi 5.096.300.

To je prvi put da je kapacitet Fonda dostigao sumu od milion kruna po svakom stanovniku, izjavio je portparol centralne banke, Tomas Sevang.

Podrazumeva se da svaki Norvežanin neće imati priliku da pristupi tom novcu i da ga troši, jer se taj novac čuva za "crne dane" i buduće generacije.

 

Komentara: 0


#   Norveška   penzije   Global
@


 


[ Dodaj komentar ]