Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Toplički privrednici pristupili Uniji poslodavaca Srbije

rssBookmark and Share

Prokuplje 08.10.2015. Topličke vesti

U Opštini Prokuplje danas je, u prisustvu narodnog poslanika Darka Laketića i predsednika Opštine Prokuplje Miroljuba Paunovića, potpisan Sporazum o pristupanju Unija privrednika, preduzetnika i zanatlija Topličkog regiona u Uniju privrednika Srbije.

Toplički privrednici pristupili Uniji poslodavaca Srbije

Sporazum su potpisali predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanasković i predsednik Unije privrednika, preduzetnika i zanatlija topličkog regiona Zvonko Stojiljković. Potpisivanju su prisustvovali  predsednik i direktor Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i Slavko Grgurović, savetnik predsednika Konferencije sindikalnih saveza Slovačke zadužen za inplementaciju socijalno-ekonomskog dijaloga ispred Evropske unije Mihail Nemec.

Mnogobrojne privrednike predsednik Paunović je upoznao sa privrednim tokovima u lokalnoj samoupravi u kojoj je zaposleno 8.000 ljudi od kojih polovina radi u privredi.

– Lokalna samouprava nastoji da stvori takav privredni ambijent koji bi privukao investitore za otvaranje novih radnih mesta. Činjenica je da u opštini imamo blagi pad broja nezaposlenih. Opština raspolaže mnogim potencijalima koji mogu da doprinesu privrednom razvoju. Tu prvenstveno mislim na razvoj poljoprivrede, odnosno voćarstva. Po proizvodnji čuvene oblačinske višnje prokupačka opština nalazi se na prvom, a u proizvodnji šljive na trećem  mestu u Srbije. Od prodaje višnje ostvari se godišnji prinos od 20 miliona evra, rekao je Paunović i naglasio da bi taj prihod bio veći kada bi se postigao veći stepen prerade.

On je naglasio da se privode kraju pripreme za otvaranje fabrike za preradu voća, investitora iz Nemačke u Beloljinu, i dodao da će lokalna samouprava  u narednom periodu nastojati da usmeri više sredstava za privredne aktivnosti kako bi se otvorila nova radna mesta i postaklo zapošljavanje.

– Predlog Unije privrednika, preduzetnika i zanatlija Topličkog regiona za imenovanje kandidata za člana Opštinskog veća zaduženog za privredu je prihvaćen. To jesno govori da lokalna samouprava nastoje da pokrene privredne tokove i da se otvore nova radna mesta, izjavio je narodni poslanik Darko Laketić naglasivši da su oni nasledili mnoge probleme i da će se istrajati u ideji pokretanja privrednih aktivnosti.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanasković u svom izlaganju je naglasio da je dobro što su se na jednom mestu našli privrednici, rukovodstvo lokalna samouprave i predstavnici sindikata.

–  Dobro je što je Vlada odlučna i istrajna da privredi vrati mesto koje je nekad imala. Osnov napredka je razvoj  privrede , rekao je on i dodao da lokalne samouprave treba da stvore takav ambijent koji bi privukle potencijalne investitore za izgradnju proizvodnih pogona.

Predsednik Unije privrednika, poslodavaca i zanatlija topličkog regiona Zvonko Stojiljković je istakao da je neophpodno još više pokrenuti privredne aktivnosti, jer nisu u potpunosti iskorišćeni potencijali kojima raspolaže opština.

Mihail Nemec koji je, pored ostalog uključen i u implementaciji projekata „Vođenje socijalnog dijaloga“ koji se finasnsira iz fondova Evropske unije,  govorio je o značaju  formiranja i rada ekonomsko-socijalnih saveta.

Za izuzetan doprinos u dosadašnjem radu i pomoć koju su im prižili, predsednik Unije privrednika, preduzetnika i zanatlija Topličkog regiona, Zvonko Stojiljković, dodelio je „Zlatnu plaketu“ narodnom poslaniku dr Darku Laketiću i Nebojši Atanaskoviću.

Komentara: 0


#   Prokuplje   Toplički okrug   Darko Laketić   radna mesta   Miroljub Paunović   lokalna samouprava   Unija poslodavaca   Zvonko Stojiljković   Nebojša Atanacković
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}