Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Pirotu štrajkuje 1.300 radnika

rssBookmark and Share

Pirot 25.09.2014. Tanjug

Kompanija "AHA Mura Prvi maj" iz Pirota ,koja zapošljava preko 1.300 radnika i deo je grupe "AHA Mura" iz Slovenije, od danas je u generalnom štrajku.

U Pirotu štrajkuje 1.300 radnika

Kako su izjavili sindikalni lideri u pirotskoj kompaniji, njihov glavni zahtev je da vlasnica fabrike Mojca Lukančič uplati pet miliona evra za dokapitalizaciju pirotskog dela "AHA Mure".

Glavni poverenik UGS Nezavisnost za "AHA Mura Prvi maj" Saša Potić kazao je Tanjugu da je pre pet dana, u skladu sa Zakonom, najavljen generalni štrajk i da je od danas fabrika u štrajku.

"Vlasnica fabrike je javno izjavila da je obezbedila pet miliona evra za dokapitalizaciju pirotske fabrike, ali taj novac još nije uplaćen i to je ujedno i naš osnovni uslov, uplata obećanog novca koji će omogućiti opstanak fabrike. Štrajk će trajati do ispunjenja tog uslova. To doduše može da se desi i danas, s obzirom da je ona od Ministarstva privrede dobila rok da uplati novac do danas, ako se to desi, radnici će već sutra stupiti na posao", kazao je Potić.

Poverenik ASNS-a Vladica Marinković izjavio je da je u štrajku cela fabrika i da će se štrajk odvijati, za sada, u krugu fabrike.

Kompanija "AHA Mura" koja je vlasnik i pirotske konfekcije "AHA Mura Prvi maj Pirot", odlukom Okružnog suda u Murskoj Soboti otišla je u stečaj krajem maja ove godine. Sud u Sloveniji doneo je odluku o proglašenju stečaja zbog dugovanja matične kompanije prema Poreskoj upravi Slovenije, a s obzirom da je pirotska konfekcija, koja zapošljava više od 1.300 radnika ćerka firma "AHA Mure", automatski je postala deo stečajne mase pa je i sudbina pirotske fabrike i zaposlenih u njoj od tada neizvesna.

Komentara: 0


#   Pirot   radnici   Prvi Maj Pirot   štrajk   AHA Mura   Vladica Marinković   Prvi maj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima