Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vinjete umesto putarina?

Bookmark and Share

12.11.2014.

Naplatu putarine u Srbiji za šest do osam meseci mogle bi da zamene vinjete.
Cena godišnje "markice" - 65 evra.

Vinjete umesto putarina?

Kako je objasnila ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, razmatra se mogućnost da vinjete budu uvedene i na putevima prvog reda, a ne samo autoputevima.

"Vinjete bi pre svega služile da se smanje nepodnošljive gužve na naplatnim rampama i da omoguće bolju kontrolu trošenja novca za održavanje puteva. Zato razmatramo da vinjete uvedemo i na puteve prvog reda, a ne samo na autoputeve.

Njihova cena bila bi slična onoj u Sloveniji i Mađarskoj. Trenutno radimo opsežnu analizu koja bi trebalo da bude gotova u decembru, što znači da bi vinjete mogle da zažive u Srbiji za šest do osam meseci", rekla je Mihajlović za "Blic".

Ministarka je objasnila i da bi uvođenje vinjeta, nalepnica kojima se plaća korišćenje puteva, značilo i veća ulaganja u putnu infrastrukturu.

"Država od putarina godišnje prihoduje 150 miliona evra godišnje, a sa vinjetama bi ta cifra išla i do 300 miliona, što znači veća ulaganja i bolje puteve", kaže Mihajlović.

Prema sadašnjim procenama, cena godišnje vinjete za automobile u Srbiji iznosila bi 65 evra. Vozači kamiona plaćali bi taksu po pređenom kilometru, a satelit bi pratio njihovo kretanje. Ako se budu sledili primeri iz okruženja, građani će vinjete moći da kupe na skoro svakoj trafici i benzinskoj pumpi.

 

Komentara: 0


#   saobraćaj   auto-put   putarina   Zorana Mihajlović
@


 


[ Dodaj komentar ]