Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vlada rešava problem štrajka u "Pošti Srbije"?

rssBookmark and Share

11.11.2017. Južna Srbija Info

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je juče sastanak sa predstavnicima reprezentativnih sindikata JP „Pošta Srbije“ i vršiocem dužnosti direktora „Pošte Srbije“ Mirom Petrović, na kojem je analizirana situacija u tom preduzeću i materijalni položaj zaposlenih.

Vlada rešava problem štrajka u "Pošti Srbije"?

Vlada Srbije uvažava činjenicu da su plate u ovom preduzeću zamrznute od 2011. godine, kao i da su zaposleni podneli teret mera fiskalne konsolidacije započetih 2014. godine. 

Javno preduzeće „Pošta Srbije“ je jedno je od preduzeća koje pozitivno posluje i redovno uplaćuje novac u budžet Republike Srbije. 

Brnabić je nakon sastanka istakla da ceni izuzetne napore poštanskih radnika koji redovno pružaju usluge svim građanima Srbije, pa i onima u najudaljenijim krajevima naše zemlje.

Na jučerašnjoj sednici Vlade, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obavestio je članove Vlade o trenutnoj situaciji u JP „Pošta Srbije“ i zahtevima zaposlenih. 

Juče je predsednica Vlade održala i sastanak sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milanom Krkobabićem i v.d direktora JP „Pošta Srbije“ Mirom Petrović. 

Na sastanku je postignut dogovor da je prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća. 

Predsednica Vlade danas je pismom obavestila predstavnike reprezentativnih sindikata „Pošte Srbije“ o ishodu tih razgovora. Posle zajedničke sednice Vlade Srbije i Republike Srpske, premijerka se sastala se sa predstavnicima sindikata ovog javnog preduzeća.

Sastanak je održan u konstruktivnoj atmosferi i dogovoreno je da je prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća, kao i prethodnih godina. 

Takođe, postignut je dogovor o tome da se izvrši dodatna analiza poslovanja preduzeća i da se nastavi dijalog u vezi daljeg održivog rasta socijalno-ekonomskog položaja zaposlenih. 

Brnabić je sindikate obavestila o tome da je Vlada Srbije posvećena nastavku reforme sistema plata zaposlenih u javnim službama i apelovala na razumevanje da se započeta reforma nastavi, nakon čega će fokus u potpunosti biti na reformi javnih preduzeća, procesu koju je u nekim javnim preduzećima već počeo, i koji treba da donese veću efikasnost, bolji standard zaposlenih, ali i veći priliv u budžet Srbije.

Započeti razgovori nastaviće se u narednim nedeljama.

Komentara: 0


#   sindikat   štrajk   Vlada Republike Srbije   Ana Brnabić   Rasim Ljajić   zarada   sednica Vlade   JP Pošta Srbije   Samostalni sindikat poštanskih radnika   regionalni razvoj
@Vlada_SR @anabrnabic @


 


[ Dodaj komentar ]