Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za projekte opština i gradova - 520 miliona dinara

Bookmark and Share

02.02.2020. TANJUG

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije uputilo je i ove godine opštinama i gradovima javni poziv za prijavu projekata koji će, u potpunosti ili delimično, biti finansirani iz Budžetskog fonda koji iznosi 520.000.000 dinara, saopšteno je iz Ministarstva.

Za projekte opština i gradova - 520 miliona dinara

Po posebnom konkursu, Ministarstvo će ove godine dodeliti i godišnju nagradu za najbolju opštinsku/gradsku upravu u primeni principa dobrog upravljanja u 2019. godini, kao vrstu finansijske podrške za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou.

Ministar Branko Ružić rekao je da je konkurs orvoren do 18. februara i pozvao sve opštine i gradove da konkurišu s projektima i na taj način reše neke od problema svojih zajednica.

"Izuzetno sam ponosan na svaki od 136 projekata koji smo do sada finansirali, kao i na spremnost opština i gradova da konkurišu sa pedantnom dokumentacijom", rekao je Ružić.

On je podsetio da su se kroz Fond uređivale zgrade opština i gradova i modernizovao njihov rad, uvodio e-Parlament, uređivali vrtići, trgovi, pijačni prostor...

Kako je rekao, takva podrška lokalnim samoupravama je važna jer je veliki pritisak na opštinama i gradovima da pruže brze i efikasne usluge građanima.

Gradovi i opštine mogu prijaviti četiri vrste projekata - one koji unapređuju kvalitet života i doprinose ekonomskom razvoju i zapošljavanju i za koje je namenjeno 364 miliona dinara, one koji doprinose bržem uvođenju e-Uprave i savremenih informacionih tehnologija radi unapređenja i modernizacije rada lokalnih uprava (52 miliona dinara).

Mogu se prijaviti i projekti organizacija kulturnih sportskih, turističkih i drugih manifestacija koje su od posebnog značaja za građane i za koje je namenjeno 46.800.000 dinara, kao i projekti preventivnog delovanja na smanjenju rizika od klimatskih promena, kao i elementarnih i drugih nepogoda (46.800.000 dinara).

Nagrada za najbolju opštinsku/gradsku upravu dodeljuje se za efikasnost i delotvornost, transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, odgovornost i vladavinu prava i ravnopravnost i anti-diskriminaciju, a iznos nagrade je 10.400.000 dinara.

Komentara: 0


#   opština   finansiranje   Branko Ružić   projekti   projektno finansiranje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima