Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Deponija gori: Dim prekrio "Sokobanjsku kotlinu"

rssBookmark and Share

Sokobanja 21.07.2015. Predrag Stevanović

Jednom je i to moralo da se dogodi.
Vetar iz pravca zapada nosi dim sa zapaljenog smetlišta pravo na Sokobanju.

Deponija gori: Dim prekrio "Sokobanjsku kotlinu"

Do sada su Sokobanjci prolazili pored zapaljene deponije i tešili se da će vetar sa istoka uvek nositi niz Bovansku klisuru što dalje. Ali, danas popodne došlo je do promene. Vetar koji je počeo da duva sa zaapada, doduše ne preteranom jačinom, ali sasvim dovoljno doneo je smrdljivi dim direktno iznad gradskog naselja.

Na samom smetlištu primetno je da je neko pokušao da nanošenjem zemlje i šuta, a zatim ravnanjem istog reši problem, ali uzalud. Đubre gori na sada nepristupačnom mestu po obodima brda  od smeća koje je svakim danom sve veće i veće.

Izgleda da nesposobna lokalna vlast zajedno sa, isto tako nesposobnim, rukovodstvom komunalnog nisu u stanju da reše ovaj problem, ali se postavlja logično pitanje zašto ne potraže pomoć od nekog sa višeg nivoa vlasti.  Da li je politika toliko bitnija u odnosu na zdravlje ljudi?

Dame i gospodo iz lokalne samouprave, i iz pozicije i iz opozicije, kao i vi iz komunalnog preduzeća i vi ste ugroženi, ako niste do sada obavešteni. Prošetajte malo Sokobanjom, uključite čulo mirisa i samo će vam se kasti. Kako vas nije sramota da ne možete da rešite ovo već više od decenije, a ovamo na sva usta se dičite koje kakvim poveljama za ekologiju?

Da li ste čuli da su pojedini građani već ili u Domu zdravlja gde im je ustanovljeno da su se otrovali dimom sa smetlišta? Niste? Baš vas briga, zar ne? A. šta će se desiti ako se kojim slučajem nekom od vas ili vama bliskim osobama sloša? Da li će te i tada da se uhvatite za priču o regionalnoj deponiji i povelji o ''upravljanju komunalnim otpadom''?

I nemoj da se plašite da će, ukoliko priznate da imamo problem, da nam propadne turistička sezona. Samo može da se desi da se neko smiluje i pomogne vam-nam da se rešimo ovog što nas truje već toliko dugo.

Sve u svemu, pomerite dupeta iz fotelja i krenite u rešavanje ovog problema. Jer da vam ponovim još jednom: I VI I VAŠA DECA STE UGROŽENI!  


#   Sokobanja   turizam   deponija   zdravlje   Predrag Stevanović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima