Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mnogo ponosnih parada niokočega

rssBookmark and Share

Novi Sad 04.10.2013. Ivan Matejević, Aleksinac.Net

„Na samom početku, ne znam kako da počnem.“
- objavljeni aforizam jako prigodan za ovu svrhu, jer ja u stvari zazirem od ovakvih medija, mada su oni sada možda i jedini na koje se obraća pažnja, jednostavno draža mi je novinska hartija ili glas s radija. Valjda ću se i ja prilagoditi novim stremljenjima.

Mnogo ponosnih parada niokočega

Onda, sigurno će moji natpisi biti u suprotnosti s mnogim neprofesionalno, emocionalno ostrašćenim, s potpunim odsustvom analize i razjašnjavanja onoga o čemu govore, napisanim tekstovima. To nikako nije dobro za portal, ali ja sam tu najmanje kriv. Ovi tekstovi su naručeni, a što je najgore ničim plaćeni nisu,  pa zato neće imati respektnog duga ni prema kome.

 

MNOGO PONOSNIH PARADA NIOKOČEGA

Nije mi jasno zašto se diže ovolika buko oko Parade ponosa, Prajda iliti kako se već sve naziva manifestacija u kojoj grupacija, populacija, pripadnici ili več ko zna ko, istih seksualnih opredeljenja, šetnjom žele da ukažu na osporena im prava. Pre svega nije mi jasna kovanica Parada ponosa.

Ponos – m. 1. a) osećanje sopstvene vrednosti ili vrednosti nekog svog bliskog; b) osećanje zadovoljstva zbog postignutog uspeha; 2. ono čime se neko ponosi; 3. preterano visoko mišljenje o sebi i omalovažavanje drugih, neobičnos, oholost.

Parada - ž. Fr. 1.a)  vojnička svečana smotra; b) svečana povorka sportista, omladinskih organizacija; c) proslava, svečanost.

Značenja su uzeta iz Rečnika srpskohrvatskog književnog jezika u izdanju Matice Srpske, Novi Sad 1971. A ta značeja se nisu promenila ni do današnjih dana, bez obzira, što je to Srpskohrvatski jezik. Ja sam rođen i školovao sam se kada je to bi priznati jezik i nemam nikakvu nameru da delim a ni da umnožavam kada je jezik u pitanju. Zna se do kojih neprilika to dovodi. Imamo iskustva Indijanaca i nekih drugih kultura. Pošto se Srpskohrvatski rasparčao na nekoliko zvaničnih jezika ja se baš osečam poliglotski. Uostalom navedena značenja su uzeta iz četvrtog toma ovog izdanja kada se uredništvo Matice Hrvatske povuklo (Već tad su pripremali odvajanje jezika. Odvajanje jezika u svim situacijama predhodi ratu..), pa je Rečnik nadalje do šestog toma završilo uredništvo Matice Srpske.

Po svemu ovome nikako ne ide ono što je značenje reči zastave pod kojom idu istosmerni seksualci i zahtevi njihove istosmerne seksualnosti. Odnosno Vladajuća R.S. po treći put zamajava javnost balansom između istosmernih seksualaca i onih koji hoće da ih biju (takođe istosmernih), sa željom da zadovolji i jedne i druge, a i treće i četvrte. Pa opet i da skrene pažnju s nekih bitnih i životno vitalnih pitanja, proturi nešto, što će nam se kasnije razbiti o glavu, a što naravno nismo mogli da primetimo sad. U svemu tome pomaže SPC, ubacujući moralnu pridiku o nenormalnosti istosmernih seksualaca i zdravoj normalnosti istosmernih što biju. Naravno, sve to s ogromnim iskustvom u rešavanju sličnih, moralno-nemoralnih problema unutar svoje zatvorene organizacije.

Rasprava o tome da li je to (istosmerna seksualnost), normalna ili nije, je opet, besmislena, jer je to nešto što je prihvaćeno, na različite načine, od davnina, kao takvo postoji javno i to je prosto tako. Možda se V.R.S. ipak plaši da istosmerni ne postanu partija, pa im i ugroze bogomdane pozicije, jer su oni prilično moćni u Svetu. S te strane moramo da razumemo VRS. Pa opet, postoji i razmišljanje o ugroženosti nacije, o čemu naša Otadžbinska VRS jako vodi računa (preko očuvanja jezika, tradicije i opštekulturnih  sve do magijskih i drugih uslužbinaroda dobara).  Po poznatom K.R.E.M. proročanstvu Srbi će propasti onog trenutka kad počnu da se jebu u dupe (tako doslovce stoji), a onda to dovodi do onog drugog proročanstva da će oni preostali da stanu (po poslednjim statističkim protačunima, sada već ne pod jedu šljivu, več pod jednu muškatlu). A onda jao nama, našem nacionu i našem VRS-u.

Pa nije nama ni ta njihova istosmerna aktivnost tolko strana. Evo recimo i jezički uticaj, priznato većinskog Crnogorskog na jedvaprimetni Srpski je i zamena psovke umesto Srpske „Majku ti jebem“ sve više je u upotrebi Crnogorska „Oca ti jebem“, što nedosvismleno navodi na aktivnosti istosmerne. Ovo nikako ne treba da se shvati kao neka insinuacija na aktivnosti herojskog i višenobratskog nam naroda Crnegore.

Stvarno ne znam što im se ne dozvoli šetnja.

Evo recimo u našoj sredini (Alexinac), nema nikakvih otpora prema pripadnicima istosmerne seksualne orjentacije. Kod nas se oni slobodno šeću. Ja, do sad nisam čuo da se neko fizički obračunavao s pripadnicima gruacije istosmerno seksualno orjentisanih, samo zbog toga što je on to. Možda je bilo obračuna zato što mu duguje pare ili zato što ga je prevario s nekim drugim ali samo zbog toga što je on to zaista nisam čuo. Doduše znam za jedan primer kada je jedan moj poznanik izbacio iz kuće svog rođaka, inače pripadnika istosmereo seksualno orjentisanih osoba, pa je zbog toga imao problema s majkom te osobe inače svojom tetkom. Ali njegovo objašnjenje je bilo da ne želi da mu ovaj pokvari decu (dva, tada maloletna sina). To je sasvim razumljivo jer se sagledava kao roditeljska briga što bi inače trealo da bude primarnije od ostalih stvari.

Svi se mi družimo, razgovaramo. Delimo iste probleme (neimaština, nedostatak državnog zapošljenja, osećaj životne nemoći i još ponečega). Pokušavamo da rešimo neke od problema ili barem da ih potisnemo, ali to radimo zajedno. Mi čak imamo sklonosti da nekog i proglasimo pripadnikom isosmerne seksualne orjentacije. To se dogodi u slučaju ako nam je neko posebno simpatičan, posebno se ističe, ima posebne zasluge za razvoj naše sredine. E u svim ovim slučajevima on, u našoj sredini postaje vlasnik zvanja peder, s tendencijom napretka u zvanja stariji peder i stariji peder prve klase. Ako ima više takvih osoba one se same organizuju u grupaciju koja se naziva „Voz“, a svedočenje o postojanju takve grupacije izriče određeni broj naših sugrađana koji se zakletvom obavezuje da je to i lično vizuelno doživeo.

Blago nama, kako smo mi napredni i kako mi imamo zdrav odnos prema tim ljudima. Mi ne samo da dozvoljavamo šetnju nego je to mnogo više, šire i dublje.

O posebnoj grupaciji pripadnika duhovno istosmerne seksualnosti kojih je u našoj sredini previše, reči će biti drugi put jer to zahteva mnogo, mnogo prostora.

Ivan Matejević
Ivan Matejević


#   Novi Sad   Parada ponosa   Ivan Matejević
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima