Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški narodni-partijski poslanici

Bookmark and Share

21.03.2015. Jelena Tošić, Južna Srbija Info

,,Nušićev poslanik“ nastao je kao reakcija na tadašnje političke prilike, koje su, po svemu sudeći, jako slične ovim današnjim.
Vreme samovlade Obrenovića, ovih i onih, koji, čini se, žive i vladaju i danas, zakamuflirani nekim drugim prezimenima, idejama i vizijama.

Niški narodni-partijski poslanici

Tad je bar bilo Timočke bune, a danas se više niko nine buni. Navikao narod, ili se sve više privikava, sve jedno je. Obrazac je jasan; zna se ko priča, skoro da se može predvideti šta će reći. Dok svi znamo zašto (to) priča, neki ne mogu da dođu do reči.

Među njima veteran Miroljub Stanković, Narodni poslanik iz Niša. Ne voli govornicu, a ni ona njega. Obostrani animozitet je očigledan, s obzirom da se nije latio ,,reči“ od konstituisanja saziva.  S kraja 2014. Godine predložio je otvaranje kancelarije za saradnju niških poslanika sa gradonačelnikom i građanima. Jedna takva ,,poslanička kancelarija bez poslanika“ otvorena je na inicijativu poslanika Milorada Stošića 2012. godine,  takođe iz PUPS. Velika prašina podigla se oko čitave ideje ali i otvaranja, na kraju je kancelarija  ostala bez odziva poslanika, ali i bez sluha za individualne ali i kolektivne probleme građana.

Ređajući poslanike, njihove ideje ali i izlaganja ne možemo, a da se ne zapitamo ko je tu narodni a ko partijski poslanik. Od 11 ,,igrača“,  5 je iz ,,kluba“ SNS-a, sve ukupno 40 igrača iz ,,lige“ Južna Srbija, gotovo bez ikakvih rezultata. Mimo svakih očekivanja ili u skladu sa njima, izgleda da je svaka šansa usmerena protiv građana. Svima je već davno jasno ko za koga igra, samo se još ne zna sa koliko će bodova građani biti poraženi.

Juče smo, eto, bili svedoci pomračenja Sunca. Većina ljudi je ostala indiferentna u susretu sa ovim nesvakidašnjim fenomenom. Ljudima se valjda već odavno smrktlo, ali i poslaniku Bratimiru Vasiljeviću, kome je 18 puta isključivana struja zbog dugovanja većeg od 1 000 000 dinara. Iz ,,elektrodistribucije“ tvrde da se Vasiljević nekoliko puta samovoljno priključivao,odnosno, kako oni tumače krao struju. Sada, pošto ima struje, nadamo se da mu je svanulo!  Ako nije posle priključenja, onda sigurno jeste po dobijanju treće funkcije. Pored funkcije predsednika Skupštine na Pantaleju i poslaničke funkcije, lepo mu je legla i odbornička funkcija u Skupštini grada Niša.

Kad smo kod ,,kolekcionara funkcija“ ne možemo a da ne spomenemo  poslanicu SNS-a, dr Ljubicu Mrdaković Todorović, ,,šampionku“ u spomenutoj ,,disciplini“.

Narodna poslanica i odbornica Skupštine Niša, imenovana je od strane Vlade za predsednika Nadzornog odbora klinike za psihijatrijske  bolesti ,,Dr Laza Lazarević“. Zbog prevelikih obaveza, doktorica je na neplaćenom odsustvu u niškom Domu zdravnja, ali i danje obavlja funkciju savenika direktora za organizacijska i zdravstvena pitanja. U prilog njenoj ambicioznosti govori i činjenica da je zamenica predsednika Odbora za zdravlje i porodicu. Fascinantno je to da je gospođa Mrdaković Todorović još i član odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Narodnoj skupštini. Impresijama nikad kraja, dr Ljubica je i zamenik šefa odborničke grupe u niškom gradskom parlamentu naprednjaka, ali i član Glavnog odbora SNS-a.

Uzeći u obzir sve te funkcije i nadležnosti iskusne političarke, ne možemo a da ne razumemo zašto se slabo odaziva na pozive medija. Nedelja je, kako kaže, njen dan za porodicu, a ostalim danima verujem da ni sama ne zna šta radi.

Jedan iz redova poslanika SNS-a našao se na listi crvene poternice.  Šef Odbora za kontrolu bezbednosti, Miomir Stojanović, bivši šef VBA, tražen je zbog ratnih zločina u okolini Đakovice. On je, kako kaže ,,čuo za poternicu“, i od nje se, kako veli, neće braniti, ali ,,očekuje da ga  država zaštiti“. Verujemo da će premijer učiniti nešto po tom pitanju...

Apsurdno je nastavljati niz. Zato ću ovde stati i napraviti paralelu. U srcu našeg kvazi parlamentarizma baš kao i u duši Nušićevih junaka leži neosporivi politički analfabetizam,  podrazumevana agitacija, (pred)izborna korupcija, mnoštvo afera i praznih obećanja. Svako radi za sebe. Narodni poslanik je partijski poslanik,  a narod je samo poslednji u nizu hijerarhije, koja, čini se, mora da postoji.

 


#   Južna Srbija region   poslanik     Skupština Srbije   blog   bez posla     Miroljub Stanković
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima