Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Povećanje akcize na gorivo ili kako narodu odrati kožu sa leđa!

Bookmark and Share

13.11.2015. Piše: Dragan Radović

Aleksandar Vučić je najavio skromno povećanje penzija i pojedinih plata koje su sramno smanjene pre godinu dana.
Džejms Ruf, šef misije MMF, odobrio je povećanje, uz uslov da istovremeno budu povećane akcize na gorivo!!!

Povećanje akcize na gorivo ili kako narodu odrati kožu sa leđa!

Po ko zna koji put se pitamo:

1. dokle će država povećavati razne namete kako bi uvećala prihode u budžetu, sa jedne strane,
2. dokle će ista država zatvarati oči prema poreskim utajama od četiri milijarde evra zaštićenih privrednika, sa druge strane?

Ministarstvo finansija na čijem čelu je Dušan Vujović (to je onaj isti čovek, ministar i Prof. dr Dušan Vujović, redovni profesor na privatnom Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju „FEFA“ – nije „UEFA“, ali liči, a Vujović je jedan od najvećih balkanskih pa i svetskih ekonomskih driblera), za koga se slobodno može reći da je trenutno najveći uništitelj srpskih privrednika, nastavlja sa merama koje će dodatno urušiti i ovako katastrofalni privredni ambijent, a standard građana posebno.

Zašto Ministarstvo finansija po drugi put u vrlo kratkom roku najavljuje povećanje akciza, prvi put 7,5% na cenu kvč. struje koje važi od 01.08.2015.?

Da li to Vujović hoće da kaže da su akcize džoker za punjenje budžeta?

Ako jesu, zašto se država ne bori protiv kriminalnih utaja koje odnose čak 300 miliona evra budžetskih prihoda, kako je objavila Vladina Kancelarija za saradnju s medijima još 23.10.2013.g, i to samo na trgovini naftnim derivatima i duvanskim proizvodima.

Preciznije, na naftnim derivatima utaje su dostigle 100 miliona evra, kako su zahvatanja na jednom litru goriva 53%, dobijamo 183 miliona litara dizela i benzina prodatih na crno. Odakle tolike količine „crnog“ goriva? Samo je jedan odgovor moguć: to gorivo iz legalnih tokova je „oprano“ kroz papire i plasirano bez evidentiranja prometa – postupak koji je vrlo jednostavno otkriti!!! Taj „postupak“ upravo treba da otkrije Ministarstvo finansija – Poreska uprava Srbije, koja to ne radi.

Na nelegalnoj trgovini duvanskim proizvodima utaje su 200 miliona evra, rečeno je u istom saopštenju. Kako su na ovoj robi zahvatanja veća, da bi se ostvarila navedena utaja potrebno je na crno prodati robe za 300 miliona evra!!!

Ove količine je jedino moguće obezbediti, ponovo, iz legalnih izvora, preko lažnih papira „oprati“ i plasirati na crno bez registrovanja prometa. Najveći krivac: isto Ministarstvo finansija, već nekoliko puta pomenuto u prethodnom delu teksta.

Predstavnici Vlade i Kancelarija za odnose s javnošću do sada nikada nisu pominjali utaje na „Ostaloj akciznoj robi“ u koju spadaju sva alkoholna pića (pivo, vino, žestoka domaća i uvozna pića) i kafa.

Procene su da neverovatnih 80% svih žestokih alkoholnih pića završi na crnom tržištu, čak trećina kafe, polovina proizvodnje vina i trećina proizvodnje piva, što dodatno smanjuje budžetske prihode za dodatnih 100 miliona evra.

Na gubitak prihoda od akciza treba dodati 20 miliona evra koji će nestati u narednom periodu na godišnjem nivou usled krađe struje koja je, po izjavi predsednika Vlade iz avgusta prošle godine, dostigla 18% godišnje proizvodnje (u 2013.g. krađe su odnele 4,6 mlrd.kvč.).

Da podsetimo, već nekoliko puta je najavljeno uvođenje akciza i za gazirane proizvode, verovatno će se i to desiti kada zdravstveni radnici budu tražili povećanje zarada.

Iz svega iznetog, postavlja se logično pitanje: zašto Vlada i Ministarstvo finansija ne spreče ogromne utaje na akciznoj robi, jer bi se tako značajno povećali budžetski prihodi i ne bi morali povećavati akcize na gorivu koje je i ovako najskuplje u regionu?

Fejsbuk...

Odgovor je još logičniji: ni Vlada, ni Ministarstvo finansija ne sprečavaju ove ogromne utaje, jer ne žele da spreče ove kriminalne radnje zato što ovom robom mogu „baratati“, tj. „raditi“ samo visokozaštićeni privredici koji se ne upuštaju u „šverc“ ako nemaju podršku iz „vrha“, tj. iz same Vlade i Ministarstva finansija!!!

Uostalom, kolač od 400 miliona evra se ne prepušta nikom da bi se „tamo neko obogatio“, dobar deo se vrati „onima koji pokrivaju sve ove akcije“.

Ako neko nije dobro razumeo, trgovinom akciznim proizvodima na crno, u rukama zaštićenih trgovaca ostaje 400 miliona evra utajenih poreza, u gotovini!!!

Gotovina je vrlo lako deljiva roba: jedan deo odlazi zaštitnicima (političarima, kriminalizovanim službenicima MUP-a, Poreske uprave Srbije, verovatno i strankama), drugi deo ostaje trgovcima – svi su čisti, sigurni, puni „k’o brod”).

Zato građani moraju podneti još mnogo puta uvođenje drugih i većih akciza, verovatno i povećanje stope PDV-a, već od januara veće iznose poreza na imovinu i ko zna šta još…

NAPOMENA (za sve one koji nisu razumeli koje količine robe su plasirane na crno):

1. 183 miliona litara nafte i benzina
2. 300 miliona evra raznih duvanskih proizvoda (nepoznat broj kutija cigareta)
3. 50 miliona litara žestokih pića
4. 75 miliona litara vina
5. 8 miliona kilograma kafe
6. 180 miliona litara piva

Posle svega iznetog potpuno je jasno da li ima potrebe povećati akcize na gorivo!

Komentara: 1


#   gorivo   akcize   Poreska uprava   Ministarstvo finansija   Dušan Vujović   MMF   zdravstveni radnici   Dragan Radović   alkoholna pića
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-0)

    Milisav Petrovic, 13.11.2015.:
    Da li je moguće da su pljačke na akciznoj robi dostigle 400 miliona evra. zašto tužilaštvo ne reaguje, pa ove količine robe mogu da proizvedu samo strane kompanije koje su pokupovale sve naše fabrike i niko drugi. ako je ovo sve tacno zašto ne reaguje Vučić. on je govorio da će suzbiti kriminal i korupciju. Sramota je da profeosori u školama rade za 40 hiljada i da nam uče decu. a lekari za 55 hilajda i zato odlaze u inostranstvo, a tek će.


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima