Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Blace: Uspešna poseta Univerzitetu Alabama i ambasadi Srbije u Vašingtonu

rssBookmark and Share

Niš 23.04.2017. Južna Srbija Info

Zahvaljujući programu razmene mladih Serbia fellowship experience koji sprovode studenti Univerziteta Alabama, delegacija mladih iz Blaca na čelu sa Predsednikom opštine Zoranom Jozićem provela je devet dana u SAD-u u službenoj poseti Univerzitetu Alabama i Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu.

Blace: Uspešna poseta Univerzitetu Alabama i ambasadi Srbije u Vašingtonu

Sa Predsednikom opštine je putovalo troje mladih, student Visoke poslovne škole iz Blaca Luka Đurić i srednjoškolci Simona Jevremović i Andrija Urošević a odluku o tome ko će ići doneo je Univerzitet Alabama, koji je delimično finansirao troškove boravka.

"Jedno zaista nesvakidašnje iskustvo za sve nas, posebno za mlade koji su po prvi put izašli iz Srbije. Ono što je najvažnije, dogovorili smo dugoročnu saradnju i razmenu studenata, što znači da će već od naredne školske godine nekoliko naših učenika četvrtog razreda srednjih škola a i studenata otići na završetak školovanja u Alabamu. Taj sporazum o unapređenju saradnje potpisujemo u maju ove godine, kada će delegacija Univerziteta posetiti Blace i Niš - rekao je Predsednik Zoran Jozić".

On dodaje da je ovo bila prilika da se blački srednjoškolci i studenti upoznaju sa školstvom u Americi i da uporede sisteme. Ovo putovanje iskoristili su i za upoznavanje američke kulture, kroz posete istorijskim znamenitostima. Tako je na sve značajan utisak ostavio NASA muzej u Alabami. Tokom boravka u Vašingtonu blačku delegaciju je ugostio i ambasador Republike Srbije u Americi, Đerđ Matković, koji je dao svoju podršku u produbljivanju saradnje.

15 MLADIH OPŠTINE BLACE NA UNIVERZITETU ALABAMA

Opština Blace i Univerzitet Alabama sarađuju od 2010. godine i do sada u više navrata boravili su studenti ovog Univerziteta u Blacu. Ovo je drugi put da je poseta uzvraćena u okviru programa Serbia fellowship experience. Ukupno 15 mladih iz opštine Blace potpuno besplatno posetilo je ovaj univerzitet.

„DRAINAC“ U KONGRESNOJ BIBLIOTECI

Tokom posete Vašingtonu delegacija je obišla i Kongresnu biblioteku, gde ih je sačekalo prijatno iznenađenje! U ovoj biblioteci nalazi se i knjiga o „Draincu“!Nju je napisao poznati toplički pisac Ivan Ivanović, a izdalo je blačko udruženje građana "Upoznaj sebe".
Najveću biblioteku na svetu naša delegacija obišla je uz stručno vođenje na srpskom jeziku.

Ljiljana Ivezić koja radi u kongresnoj biblioteci je toplička snajka, tačnije njen suprug je iz sela Dobrotić kod Prokuplja. Ona je predsedniku opštine uručila knjigu o Kongresnoj biblioteci a našoj delegaciji pokazala je čitaonicu biblioteke, knjige Tomasa Džefersona, trećeg predsednika SAD-a, kao i štampano izdanje Biblije iz Gutenbergove štamparije.

BLAČKI PROIZVODI NA "AMERIČKOM STOLU"

Tokom boravka u SAD-u delegacija opštine promovisala je blačke proizvode, poklonivši ambasadoru rakiju i vino iz Blaca koje proizvode destilerija "Mimi" i vinarija "Doja" a profesorima univerziteta Alabama blački džem i slatko od šljiva proizvođača "Natural fud". Tokom zajedničke proslave Uskrsa u Alabami, na stolu su se našli i blački proizvodi.

DELEGACIJA BLACA NA "GLASU AMERIKE"

Tokom boravka u Vašingtonu delegacija opštine imala je snimanje za prilog o poseti koji će se emitovati na poznatoj TV emisiji "Glas Amerike".

Predsedniku opštine Blace uručeno je priznanje Univerziteta Alabama za doprinos opštine razvoju saradnje mladih Blaca i studenata Univerziteta Alabama

Komentara: 0


#   Niš   Blace   Amerika   SAD   studenti   Ivan Ivanović   Udruženje građana   Zoran Jozić   Alabama   opština Blace   Drainac KC   Vašington   Glas Amerike   Serbia fellowship experience
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima