Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Mnogi Aleksinčani umru pre nego što dočekaju protezu

rssBookmark and Share

Aleksinac 08.04.2019. N1

U Aleksincu, po regularnoj sistematizaciji, samo jedan zubni tehničar pravi proteze u Domu zdravlja. Tamo u svakom trenutku oko 200 pacijenata starijih od 65 godina, koji imaju pravo na besplatne ili "jeftinije" proteze, čeka između osam i 10 meseci da dobije zamenu za sopstvene zube.

N1
N1

U Aleksincu samo jedan zubni tehničar pravi proteze o trošku RFZO

U Aleksincu, po regularnoj sistematizaciji, samo jedan zubni tehničar pravi proteze u Domu zdravlja. Tamo u svakom trenutku oko 200 pacijenata starijih od 65 godina, koji imaju pravo na besplatne ili "jeftinije" proteze, čeka između osam i 10 meseci da dobije zamenu za sopstvene zube.

Većina njih je slabijeg materijalnog statusa, pa je primorana na ovu vrstu usluge u državnom zdravstvu, a mnogi od njih ni ne dočekaju da preuzmu svoja pomagala.

Aleksinčani mogu da biraju u koju će kafanu, ali je u ovom gradu na jugu Srbije zapravo pitanje - imaju li dobre zube za ovaj luksuz, jer u ovdašnjem Domu zdravlja, kome gravitira blizu 40.000 odraslih, rade samo dva stomatologa.

Proteze izrađuje i popravlja - samo jedan čovek, objašnjava Dragan Stamenković, član rukovodstva doma zdravlja u Aleksincu.

Dragan Stamenković, N1

"Dom zdravlja u Aleksincu poseduje samo jednog 'ugovorenog' zubnog tehničara koji može da izrađuje proteze na račun Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Imamo i dva lekara za odrasle koji u potpunosti, sa tim jednim tehničarem, ispunjavaju svoje obaveze u smislu propisanih radnih normi", tvrdi Stamenković.

To znači da dva stomatologa, uključujući i doktora Stamenkovića koji je i u rukovodstvu Doma zdravlja, vode računa o oralnom zdravlju svih Aleksinčana koji nemaju novac da plaćaju skupe privatne zubarske usluge.

Normu za mesečnu platu, tvrde, redovno premašuju, ali je problem što ni to ne može da smanji listu čekanja koja redovno broji oko 200 pacijenata starijih od 65 godina, koji po zakonu imaju pravo na besplatne stomatološke proteze ili uz delimično plaćanje. Dragoslav Radojković bio je jedan od njih.

"Od šest do sedam meseci se tada čekalo zakazivanje. Mnogi su i umrli, a da nisu dočekali svoje proteze, da ih stave da bi normalno živeli", ističe Radojković.

Dragoslav Radojković, N1

Kako normalno živeti bez zuba u dubokoj starosti, kada se zdravstveni problemi najčešće potmomažu međusobno, Radojković je više puta pitao i u lokalnom parlamentu, gde je odbornik.

"Niko mi ništa nije odgovorio. Ja sam mislio da će oni da preduzmu nešto, međutim, do današnjeg dana nisam video boljitak", kaže on.

Boljitak bi, ističu za N1 u Domu zdravlja, za početak donelo uvođenje jedne nove "zubarske" ekipe. Nju, po pravilu, čine: stomatolog, zatim tehničar koji pravi proteze i stomatološka sestra. Tada se na proteze ne bi čekalo ovoliko dugo, a u Domu zdravlja ne kriju da je to danas od osam, do čak 10 meseci.

"Dešava se da kada pacijent i stigne na red, mi pozovemo čoveka koji treba da dođe, da konačno dobije svoju protezu, odnosno da se krene sa izradom iste, dobijemo odgovor: 'Čovek je umro'." dr Biserka Nikolić

Izuzetaka ima, naročito ako je u pitanju pacijent koji ima probleme sa digestivnim organima, kaže Stamenković.

"Izlazimo u susret i za banalnije stvari. Ženi mu se unuk ili unuka za mesec dana, pa mu je to hitno, i tako dalje... Ljudima je neophodno, jer su stari i nemoćni... Starost je vrlo teška 'bolest'", ističe on.

Tu "bolest", doktorka Biserka Nikolić, načelnica stomatološke službe aleksinačkog Doma zdravlja, pokušava da ublaži, kaže, svakodnevno. Često je teško, i tako je od kraja 2015. godine, kada je konačno završen proces racionalizacije u "državnoj" stomatologiji, koji je iz mnogih domova zdravlja i ambulanti, ove lekare i oterao.

"Dešava se da kada pacijent i stigne na red, mi pozovemo čoveka koji treba da dođe, da konačno dobije svoju protezu, odnosno da se krene sa izradom iste, dobijemo odgovor: 'Čovek je umro'... Nažalost, vrlo neprijatna situacija za sve nas", kaže Nikolić.

Jedan jedini zubni tehničar u Domu zdravlja Aleksinac može da napravi 24 proteze mesečno, odnosno da "sagleda" 12 pacijenata. U toku tog istog meseca, sa lekarima odradi do 40 reparatura proteza. Tako će biti dok zabrana prijema novih lekara bude na snazi.

Milan Stojanović, N1 Srbija - Video prilog

Aleksinac

Komentara: 1


#   Aleksinac   Dom zdravlja   Dragan Stamenković   stomatologija   Milan Stojanović   Dragoslav Radojković   Biserka Nikolić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Alejandro Del HIerro, 30.06.2019.:
    Aleksinčani dočekaste li proteze?
    Sad će se spoje Dom zdravlja i Bolnica, tek ima da umirete!


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima