Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Drama na Šari: Sa sinom u naručju pod lavinom snega

rssBookmark and Share

Makedonija 17.02.2016. Miodrag Stanković

Ekspediciju planinara iz Niša, Surdulice i Vladičinog Hana i Makedonije tokom uspona na Šar planinu 15. februara zahvatila je lavina, ali srećom sve se dobro završilo

Mesto odakle su izvučeni ispod lavine
Mesto odakle su izvučeni ispod lavine

Iako je devet od ukupno 17 planinara bukvalno bilo zatrpano snegom, njihove kolege su brzo priskočile u pomoć i uspele da ih pronađu u snegu i spasu ih.

Među zatrpanima je bio i Nišlija Batica Pavlović i to sa devetogodišnjim sinom Pavlom. U emisiji „Kafe promaja“, za gledaoce TV Zona plus priča o tim dramatičnim trenucima.

Foto: Batica Pavlović

Pavlović kaže da se sve dogodilo prilikom pokušaja da osvoje vrh Plat, visok 2.390 m nadmorske visine. Posle dve trećine pređene staze, negde na oko 2. 100 m nadmorske visine, zastali su da se odmore. I tada se desilo.

Samo što smo krenuli, začula se tutnjava, poput topota konja ili bizona! Sin je bio pored mene. Imao sam samo toliko vremena da ga zgrabim u zagrljaj i okrenem leđa nadolazećoj lavini. Osetio sam strašan udarac. Sneg je počeo da nas valja. Trajalo je čitavu večnost, čini mi se! Našli smo se u mraku, potpuno zatrpani! Sve vreme mi je samo jedno bilo na pameti: ne smem da izgubim orijentaciju u prostoru! Moram da znam gde je nebo!

Ista sudbina zadesila je ukupno devet članova ekspedicije! Lavina ih je progutala za par sekundi! Batica kaže da je krajnjim naporom uspeo da kroz sneg isturi ruku! Kaže da su mu samo virili prsti! I to je bilo odlučujuće za nihov spas. Ostali članovi ekipe su odmah krenuli u bitku sa vremenom, jer je zatrpanima pretila opasnost od gušenja i smrzavanja.

Spasilo ih je iskustvo i dobra pripremljenost. Dok su zatrpani zapomagali, nepomični pod snegom, osmoro planinara koji su izbegli lavinu počeli su grozničavu potragu. Upravljali su se dozivima u pomoć onih ispod snega.

Bratislav kaže da im je trebalo nekoliko minuta da mu glavu oslobode od snega, a još toliko je trajala borba za život njegovog sina.

Znao sam da je živ! Osećao sam ga i čuo sam njegov glas, kaže Bratislav i dodaje da je osetio neverovatno olakšanje kada je njegov sin Pavle, nepovređen izašao iz snega.

Niški planinar kaže da je najgore ipak prošla jedna Makedonka koju je snežna neman okrenula naglavačke! Počela je da se guši, ali su uspeli i nju da spasu.

Uprkos bliskom susretu sa smrću, veći deo ekpsedicije je nastavio uspon i osvojio vrh.

A Bratislav kaže da, bez obzira na sve, nastavlja da osvaja planinske vrhove, i to, kako tvrdi, zajedno sa sinom!

 

Izvor: Tv Zona plus

Komentara: 0


#   planinari   sneg   dete   ekspedicija   TV Zona Plus   Makedonija   Batica Pavlović     Šar planina  
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima