Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Jedino grčko vojničko groblje u Srbiji

rssBookmark and Share

Pirot 18.10.2014. RTS

Na brdu Metiljavica u Pirotu nalazi se jedino grčko vojničko groblje u Srbiji iz Prvog svetskog rata.

Jedino grčko vojničko groblje u Srbiji

Pored spomenika 7.610 poginulih Piroćanaca, leže posmrtni ostaci 358 grčkih vojnika.

U Muzeju Ponišavlja čuva se poslednja fotografija čete vojnika Treće grčke divizije, pre tragedije koja ih je zadesila. U pirotski kraj došli su u neku vrstu mirovne misije, odlukom savezničke komande, u jesen 1918. godine.

"Pirot se nalazio na spisku gradova na granici", objašnjava Mila Panajotović, kustos-istoričar Muzeja Ponišavlja, "i upravo je Treća grčka divizija iz Patrasa sa Peloponeza, kojom je komandovao Nikolas Trikupis, poslata da obezbeđuje granicu."

Posle nekoliko meseci, iscrpljenost od ratnih stradanja, ali i oštra zima i epidemija gripa, pokosili su vojnike Treće grčke divizije.

Grčko vojničko groblje nastalo je zahvaljujući Grkinji Ekaterini Levandis sa Volosa - koja je zajedno sa svojim suprugom, liferantom srpske vojske Petrom Stankovićem, saznavši za sudbinu svojih sunarodnika, odmah po dolasku u Pirot, sakupila kosti 358 grčkih vojnika koje su bile rasute po Staroj planini.

Parče zemlje na kojem počivaju grčki vojnici, 1924. godine Pirot je poklonio grčkoj državi, a osam godina kasnije, tu je podignut spomenik. Sudbina je učinila da se o tom mestu brinu grčko-srpske porodice. Najpre je to bila Ekaterina Levandis, a nakon njene smrti staranje je preuzela porodica Surlandžis.

"To je za nas, na neki način, priznanje", naglašava  Jovan Surlandžis. "Čast nam je da se staramo o ratnicima, borcima koji su se borili za slobodu i koji su prešli hiljadu kilometara."

I tako već skoro čitav vek. Grci čuvaju srpske spomenike i svetinje na svojoj zemlji , a Piroćanci - mesto stradanja grčkih vojnika. O prijateljstvu dva naroda nastalom u surovom ratnom vihoru, govore i stihovi uklesani na spomeniku:

"Za borbu i dobro za koje ste pali
Srpska zemlja postala vam je mati.
Srbina i Grka bratimi jedna lovorova grana - 
grana koja se od vaše krvi hrani
I koja će večno cvati."

Komentara: 0


#   Pirot   Muzej Ponišavlja     Mila Panajotović   vojničko groblje
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima