Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

LAF pojačan za dva nova člana

rssBookmark and Share

05.12.2016. Južna Srbija Info

Lokalni antikoruocijski forum grada Niša (LAF) je u svoj sastav uvrstio dobitnike Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije u 2016. godini Čedoslavu Ristić, finansijsku stručnjakinju i članicu Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) i Predraga Blagojevića, urednka Južnih vesti.

LAF pojačan za dva nova člana

LAF je doneo ovakvu odluku na osnovu Lokalnog plana za borbu protiv korupcije grada Niša, koji predviđa da stalni članovi LAF-a mogu postati dobitnici Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije „ukoliko to žele“, a Ristićeva i Blagojević su na poslednjem sastanku LAF-a izrazili želju da to budu. 

LAF je Gradskom veću uputio obaveštenje da je donelo odluku da u svoj sastav uvrsti Čedoslavu Ristić i Predraga Blagojevića. Prema dosadašnjoj praksi, Gradsko veće donosi rešenje o novim članovima LAF-a, čime se procedura njihovog izbora formalno okončava.

 Čedoslava Ristić je dobitnica Godišnje nagrade za borbu protiv korupcije u 2016., u kategoriji građana, jer je kao članica UPSS-a, pravnica i nekadašnja poreska inspektorka ukazivala na moguće nepravilnosti u javnom sektoru i dala doprinos pokretanju postupaka protiv nadležnih. Ona je bila predstavnica UPSS-a u „praznoj stolici“ u Nadzornom odboru Gradske toplane, gde je doprinela otkrivanju više potencijalnih nepravilnosti, a aktivno je učestvovala u izradi izveštaja LAF-a i Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) o propustima u načinu trošenja  budžetskog novca datog niškim medijima na konkursu za sufinansiranje za 2015. godinu.

Predrag Blagojević je laureat Godišnje nagrada za borbu protiv korupcije, u kategoriji profesije, jer je kontinuirano i posvećeno izveštavao o temama koje su vezane za koruptivno ponašanje u javnom sektoru, a pre svega o takvim nepravilnostima u radu organa javne vlasti i nosilaca javnih i političkih funkcija. Zbog ovakvog strateškog opredeljenja, Južne vesti su postale veoma uticajan medij na jugu Srbije i šire, a sam Blagojević je bio izložen pritiscima i pretnjama. On je dobitnik više prestižnih profesionalnih nagrada za istraživačko novinarstvo.

LAF koristi priliku da još jednom izrazi zahvalnost Vesni Crnogorac, koja je izašla iz LAF-a iz privatnih razloga, za njeno značajno i ozbiljno angažovanje i doprinos radu ovog kontrolnog tela.

LAF je samostalno i nezavisno gradsko telo, predviđeno Lokalnim planom za borbu protiv korupcije, o čijoj se realizaciji stara. Članovi LAF-a rade volonterski i za svoj rad ne primaju zaradu i drugu naknadu iz budžeta.

 

Komentara: 0


#   Gradsko veće   LAF   Predrag Blagojević   Južne vesti   Čedoslava Ristić
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima